Германец за първи път шампион на Европа по снукър на българска земя

Германец за първи път шампион на Европа по снукър на българска земя

Зимон Лихтенберг е първият германец, ставал европейски шампион по снукър за играчи под 21-годишна възраст, което се провежда в софийския хотел “Рамада” и входът за зрители е свободен. Немецът не е непознато лице сред непрофесионалистите, но малко го считаха за фаворит за отличието преди началото на самия турнир.

В столицата ни обаче той демонстрира класа и не загуби нито един мач, за да спечели ценната титла, която ще му осигури покана за участие в квалификациите за Световното първенство в “Крусибъл”, само че не и тур карта за световния тур на професионалистите. Причината е, че Германската снукър федерация все още не се е присъединила към новосформираната Световна федерация по снукър.

20-годишният германец бе четвърти поставен в елиминационната фаза, след като спечели четири мача във формат 4 от 7 и загуби само един фрейм. Последваха успехи с 4:1 над руснака Михаил Терехов, 4:1 над ирландеца Ронан Уайт и 4:0 над белгиеца Кобе Фанопен. На полуфиналите Лихтенберг показа отлични умения под напрежение и елиминира топ поставения Брайън Очойски от Франция с 5:4, като направи брейк от 52 в решителния фрейм, а преди това в мача бе записал серии от 50, 67 и 55.

На финала съперник на германеца бе шампионът до 18-годишна възраст от миналата година Тайлър Рийс от Уелс. Нови брейкове на Лихтенберг от 83 и 60 му помогнаха да поведе убедително с 3:0, а в крайна сметка спечели с 6:3, като записа и сенчъри от 115 точки.

Германия е 11-ата държава с шампион на Европа в тази възрастова категория, а най-вискоият брейк в турнира от 126 точки бе дело на Джаксън Пейдж, който спечели титлата под 18 години, като отпадна на осминафинал при по-големите.

От българите Александър Хубанов и Виктор Илиев прескочиха груповата фаза, но загубиха първия си мач от елиминациите преди 1/16-финалите.

Още от Снукър

Виж всички