Рони О'Съливан докосва историческа титла в Световната Гран при

Рони О'Съливан докосва историческа титла в Световната Гран при

Рони О’Съливан направи три сенчъри брейка и поведе с 6:3 на Дин Дзюнхуей в първата сесия от финала помежду им в един от най-силните ранкинг турнири по снукър - Световната Гран при. Победителят ще трябва да спечели 10 фрейма, а за награда ще получи чек от 100 хиляди паунда. Ракетата за първи път в кариерата си може да спечели четири трофея в рамките на една кампания.

Дин първи се възползва от разположението на топките на масата и направи брейк от 53 точки, за да спечели първия фрейм. Той пропусна последната си комбинация с розова, преди да трябва да разчиства цветовете, като можеше да направи серия от 86, но О’Съливан си остана на стола и пропускът не бе фатален. Гения от Чигуел твърде често през сезона започваше да притиска съперниците си от самото начало на мачовете и от тази гледна точка за Дзюнхуей бе добре, че взе аванс, макар и минимален.

Рони успя да изравни резултата чрез брейк от 71, преди който двамата с Дин пропуснаха няколко дълги червени. Самият О’Съливан не демонстрира добър контрол над кюбола в началото на визитата си, когато трябваше да прави редица компенсиращи удари. В крайна сметка последните две комбинации в брейка му бяха отлично изградени и той си седна на стола при една оставаща червена.

В третия фрейм изненадващо визитата на Ракетата секна на 43 точки, когато пропусна черна от оригиналната позиция, а по време на удара мостът му бе по-странен от обичайният. Грешките на Дин също не спираха, но той бе върнат на масата при 0-52 след нов пропуск по черната на англичанина. Задачата му не бе никак лека, защото последните две червени бяха на срещуположни дълги бордове. Първата щека на Азия обаче се справи впечатляващо, но допусна позиционна грешка по жълта и трябваше да играе сейфти по кафявата. Така със серия от едва 39 и изоставане 47-52 китаецът върна противника си на масата. Дин впоследствие направи фаул по въпросната топка и загуби размяната, което бе наказано от Рони и той с разчистване до розова поведе с 2:1.

Гения от Чигуел обаче не можа да натрупа повече от 42 точки в актива си в следващия фрейм, преди да си седне на стола. Той направи най-изненадващия си пропуск по най-лесната топка от всички изиграни двубои от седмицата. От това се възползва Дин, който с мини-брейк от 39 реализира фрейм-бола си и запази тенденцията никой да не се откъсва с повече от една партия в резултата, както и никой да не бъде с впечатляващ брейк-билдинг във финала към момента.

Интервалът се бе отразил, очевидно, доста освежаващо на Ракетата, защото той реализира страхотен shot-to-nothing - червена в среден джоб, която вдъхнови отличен сенчъри брейк от 131 точки за 3:2. О’Съливан направи още един в следващата партия - 106 - за 4:2, с което продължи да не дава на Дин шанс да навлезе в ритъм след почивката.

Kитаецът все пак спря поредицата от спечелени фреймове на съперника си в биткаджийска седма партия, която отиде на неговата сметка без големи точкови серии и с няколко сейфти размени. Все по-голямо впечатление обаче правеше “черният” борд, който изобщо не позволяваше на играчите да предскажат движението на топката след отскачане от него.

Ракетата си гарантира водачеството във вечерната сесия с повеждането с 5:3, след като трудно изпълнение на Дин с удължителя за долния ляв джоб не се получи. Toзи пропуск “вдъхнови” поредица от 53 и О’Съливан отново дръпна с два фрейма, като продължи да бъде играчът с високите точкови серии в двубоя.

Ракетата затвърди това впечатление с третия си сенчъри брейк в първата сесия - 120 точки и разчистване до розова за 6:3.

Още от Снукър

Виж всички