Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като Рони?

Да спечелиш седем фрейма прави ли те шампион като Рони?

Най-противоречивият и дискутиран ранкинг турнир по снукър започва в Уотфорд - Shoot Out, който за втори пореден път ще бъде част от ранкинг системата. Миналата година шампионът Антъни Макгил прибра 32 хиляди паунда (както ще бъде и тази) и те се оказаха решаващи за директното му участие в Световното първенство в “Крусибъл”.

Какво е дразнещото в Shoot Out? Шампионът ще получи титлата си след спечелени само седем фрейма и ще бъде редом до хора като Рони О’Съливан в списъка с победителите в ранкинг турнири през сезона. И то при положение че мачовете дори не протичат по традиционните правила на играта! В Shoot Out всеки състезател има максимум 15 секунди за изпълнение на удар в първите 5 минути от мача и 10 секунди във вторите 5 минути - мачът продължава най-много 10. Също така съдията ще отсъди фаул, ако при удара на играч кюболът не докосне борд или не реализира топка. Самият шампион от миналата година Макгил призна, че събитието не може да бъде част от ранкинг системата.

Целта на Shoot Out е да привлича повече фенове и да бъде по-атрактивен формат на снукъра, прибавяйки състезателен характер на двубоите. Едва ли обаче по резултатите от срещи с такива правила и изиграване на само един бърз фрейм може да се съди за формата на даден майстор на щеката. Елементите на късмет и непредвидимост обаче придават чара на събитието и се очаква феновете да го оценят за достойнствата му, докато в същото време никой не взима насериозно евентуалния шампион.

В исторически план обаче потенциално нов член на семейството на ранкинг шампионите с титла от Shoot Out ще има 1 отличие, колкото е и активът на Матю Стивънс, само че неговият трофей е от Шампионата на Обединеното кралство.

Някои звезди избират да си почиват по време на авантюрата в Уотфорд - това са Марк Селби, Рони О’Съливан, Джон Хигинс, Джъд Тръмп и Дин Дзюнхуей, което дава допълнителен шанс на по-нуждаещите се от прогрес в ранглистата.

В досегашните издания на Shoot Out с най-добри показатели е Доминик Дейл, който има седем участия и е спечелил 14 от 20-те си двубоя. Следват го Бари Хоукинс с 13 победи в 19 двубоя, Гуодон Ксяо с 13 от 19, Мартин Гулд с 12 от 18 и Райън Дей с 12 от 19.

Още от Снукър

Виж всички