Райън Дей вече е в съвсем нов, по-престижен "клуб"

Райън Дей вече е в съвсем нов, по-престижен "клуб"

Цели 19 дълги сезона бяха необходими на Райън Дей, за да влезе в “клуба” на ранкинг шампионите по снукър, след като триумфира в първия за настоящата кампания турнир Рига Мастърс. Сега, почти девет месеца по-късно, той вече е носител на два трофея, печелейки и Откритото първенство на Гибралтар.

Двата му триумфа са в две от трите събития, които са наследници на РТС сериите, като другото е “Пол Хънтър Класик”. Колкото и незначителни да са тези турнири на фона на, например, “Тройната корона”, то не бива да се омаловажава постижението на Дей, защото дори Рони О’Съливан определи за “невъзможно” да се спечели цялата верига “Домашни нации”, а форматът там също е 4 от 7.

В исторически план втората титла на уелсеца го поставя вече в съсвем различна и по-престижна компания. Той е десетият играч с две титли на сметката си, като другите са Доминик Дейл, Греъм Дот, Тони Ноулс, Антъни Макгил, Алън Макманъс и Дъг Маунтджой.

“Вече с две титли на сметката си, се чувствам по-уверен, че мога да правя трансформацията в настройката си от просто достигане на четвъртфинали до печелене на трофеи. Това е най-важното. Сега съм по-стабилен психически в точно тези моменти. Знам, че трябва да стигна поне до полуфиналите на “Шампионата на играчите”, за да избегна квалификациите за Световното. Те са много изнурителни, но съм ги преодолявал няколко пъти в миналото. Хубавото е, че се класирах на полуфиналите в Шампионата на Обединеното кралство, когато ми трябваше точно такъв резултат, за да участвам в “Мастърс”.

Много съм доволен от новата си щека, която за първи път използвах на Welsh Open. Само 15 минути ми бяха достатъчни, за да разбера, че тя е точната за мен”, коментира Дей.

Той не се класира за Откритото първенство на Китай и поради тази причина полуфинал на “Шампионата на играчите” ще му бъде достатъчен да участва директно в “Крусибъл”.

Още от Снукър

Виж всички