Хигинс спря серията на Рони в "битката на титаните" в Уелс

Хигинс спря серията на Рони в "битката на титаните" в Уелс

След 18 поредни спечелени фрейма, включително три победи от 4:0 в турнира до момента, Рони О’Съливан капитулира в „битката на титаните” срещу Джон Хигинс, който бе безмилостен и срази Ракетата с 5:1 по пътя си към полуфиналите в Откритото първенство на Уелс по снукър – последно от събитията в серията „Домашните нации”. 

Гения от Чигуел откри резултата в най-важния мач в турнира, но при 1:2 и изгодна позиция за изравняване направи злощастен фаул, вкарвайки кюбола. Оттам нататък Вълшебника от Уишоу не изпусна инициативата и въпреки че на свой ред правеше редица нетипични грешки, не бе наказан и всъщност се възползва далеч по-добре от шансовете си на масата в сравнение с великия си съперник.

Бари Хоукинс и Нопон Сенкам се изправят един срещу друг в едната от полуфиналните двойки, а Хигинс ще срещне Гари Уилсън.

Рони наистина бе поставен пред угрозата да загуби фрейм за първи път в турнира и да прекрати поредицата си, започната още във финала с Дин Дзюнхуей в Световната Гран при. Хигинс спря своята визита на 29 точки, но О’Съливан не можа да реализира всички червени и можеше да се задоволи само с начало на сейфти размяна по последната 1-точкова топка. Вълшебника от Уишоу обаче първи „мигна” и след нежелан контакт с ръба на джоба масата бе предоставена „на тепсия” за Ракетата – 26 точки и разчистване до черната за 1:0 в полза на Гения от Чигуел след 24-минутен фрейм.

След три победи по 4:0 срещу Греъм Дот, Дейвид Грейс и Майк Дън, О’Съливан все пак бе принуден да стои на стола за 95% от втория фрейм срещу Хигинс и най-накрая загуби партия. Вълшебника от Уишоу направи 36-ия си сенчъри брейк и 708-ми в кариерата, за да изравни на 1:1 след разчистване до синя (имаше възможност и за пълно разчистване, но шотландецът направи изненадващ пропуск по синята от добра позиция) – 113 точки.

Хигинс отново беше безкомпромисен в следващия фрейм и го спечели убедително, като за втори пореден път Рони нямаше възможност да реализира дори и една топка. След кратка визита и 26 точки в актива си шотландецът предостави шанс на Ракетата да се върне на масата, но само за бърза размяна на защитни удари. Вълшебника от Уишоу отново действа с премерен риск и завидна точност с щека в ръка, за да си върне изгодна позиция между топките. Той можеше да направи и втори пореден сенчъри брейк, но пропусна възможността, само че и 57-те пункта в актива му от посещението на масата бяха достатъчни за 2:1.

В четвъртия фрейм при вкарани само 3 червени двамата предпочитаха да се дебнат за грешка с по-защитни удари и „шот-ту-натинг”, като личеше как никой не искаше да рискува с прекалено сложно изпълнение. Ракетата дочака желаната грешка на Хигинс, който от трудно положение пропусна два пъти подред червена за срещуположните долни ъглови джобове и остави червената между челюстите. Гения от Чигуел обаче също не бе напълно прецизен и отново направи непредизвикана грешка с пропуск по среден джоб. Двамата продължиха с фрапиращите неточности, а О’Съливан, реално, не се възползва от двата си шанса за по-продължителна визита. Вълшебника обаче преподряза черната и серията му секна на 28 точки при разпръснати последни пет червени. Рони вкара три от тях и постави снукър зад зелена и кафява на левия борд, а Хигинс отново не показа класа в последвалата кратка сейфти размяна. О’Съливан изглеждаше уверен в спечелването на фрейма, когато направи неочакван фаул, вкарвайки кюбола в среден при 59-39 в своя полза реализирана само жълтата от цветовете. Шотландецът разчисти масата и поведе с 3:1, възползвайки се от малшанса на Рони, за да поведе по-значително преди интервала.

Чудесна дълга червена започна серия на Рони, която можеше да се окаже печеливша, ако бялата не бе решила да не развие групата и да остане плътно в нея при вторичен разбиващ удар. Така вместо с бърз сенчъри, О’Съливан върна съперника си на масата при брейк от само 30. Веднага след това двамата направиха по един пропуск, като особено този на Ракетата за долен десен джоб бе неочакван, особено на фона на силната му форма в последните две седмици. Хигинс направи поредица от 60, но трябваше да си седне на стола, защото последните три червени бяха залепени за бордовете. Рони пак не можа да се възползва от визитата си, а съперникът му бе безпогрешен и доведе двубоя до финалната права при 4:1 аванс.

Рони направи хубав удар от трудно положение в началото на шестия фрейм, но за пореден път не бе възнаграден от движението на кюбола и не можа да се позиционира, за да се възползва от добре подредената маса. Това направи противникът му с нов безмилостен сенчъри брейк от 101 точки за крайното 5:1.

Още от Снукър

Виж всички