Първа ранкинг титла за Михаел Георгиу

Първа ранкинг титла за Михаел Георгиу

Михаел Георгиу спечели първата си ранкинг титла, побеждавайки Греъм Дот във финала на Shoot Out - най-противоречивото събитие от ранкинг системата. 30-годишният кипърец грабна най-тлъстия чек от 32 хиляди паунда и записа най-доброто си представяне в такава категория турнир, след като предни никога не бе преминавал 1/8-финал на ранкинг събитие. Естествено, титлата от Shoot Out не може да бъде считана за толкова престижна, колкото която и да е останала, защото форматът трудно би се приел за сериозен.

Георгиу направи брейк от 52 във финала и поведе с 61-0, но Дот получи шанс да разчисти и се развихри между топките за серия от 51, преди да пропусне труден дълъг удар. Кипърецът след това постави съперника си в снукър и Дот остави розовата за боулк ъгъл, което предреши изхода от сблъсъка.

Огромен бонус за Георгиу е фактът, че с победата си в Shoot Out получава право на участие в Световната Гран при между 19 и 25 февруари в Престън, където ще се съревновават играчите от топ 32 на едногодишната ранглиста.

Георгиу спечели европейската титла до 21-годишна възраст през 2007-ма и след кратък престой при професионалистите се отдаде на работа извън спорта. През 2014-а обаче той се завърна в световния тур чрез успешно представяне в Q School и доказа, че има място сред най-добрите състезатели.

Дот пък за втори пореден турнир губи на финала, след като бе сразен от Марк Уилямс в Германския Мастърс миналата неделя, което пък бе първото му участие на финал от 8 години.

Още от Снукър

Виж всички