China Open става вторият най-скъп турнир по снукър

China Open става вторият най-скъп турнир по снукър

World Snooker обяви с охота споразумение с организаторите на Откритото първенство на Китай, според което турнирът ще стане с вторият по големина награден фонд в световния тур. Китайски рекламодатели и ръководният орган на спорта са сключили договор за 4 години, влизащ в сила от 2018-а.

Наградният фонд ще бъде 1 милион паунда, а шампионът ще прибере 225 хиляди, като единствено за световната титла се дават повече - 425 000. Това е огромен скок за China Open, защото през 2017-а шампионът Марк Селби получи 85 хиляди паунда.

Също са приети и промени във формата, като финалът ще се изигра до спечелване на 11 от 21 фрейма, т.е. има потенциал за изиграване на две повече партии. Организаторите са предприели хода с чувствителното увеличаване наградния фонд, за да привлекат още повече вниманието на големите звезди. През годините се е случвало мнозина от топ играчите да пропускат China Open или да не го слагат сред приоритетите си, защото е непосредствено преди Световното първенство.

Миналата година Марк Селби стана първият в историята с триумфи и в Откритото първенство на Китай, и в “Крусибъл” след това. Първото издание на China Open е през 1999 година, когато печели Рони О’Съливан, но най-важното такова е през 2005-а. Тогава Дин Дзюнхуей побеждава Стивън Хендри на финала и започва прогреса на китайския интерес към

снукъра

.

Още от Снукър

Виж всички