Време е за нов Властелин на скалата

Време е за нов Властелин на скалата

Откритото първенство на Гибралтар е един от трите ранкигн турнира по снукър през сезона (заедно с Рига Мастърс и “Пол Хънтър Класик”), които са наследници на сериите РТС, като ще се проведе между 7 и 11 март. Тъй като голяма част от звездите често пропускат събитието, то остава в сянката на повечето турнири от календара, но пък изпъква с метафорите за новия Властелин на скалата - огромният и известен монолит на територията на малката страна в южната част на Пиренейския п-ов.

Въпреки че Гибралтар със сигурност не е приоритетна дестинация на големите майстори на щеката, турнирът е известен със своето “проклятие на Скалата”, което застига действащите шампиони, когато трябва да защитават титлата си. Шон Мърфи се отказа от участие в надпреварата, заради болки във врата и гърба. Магьосника по тази причина се отдръпна от основната схема и на Румънския Мастърс, който не е част от ранкинг системата.

Дин Дзюнхуей е най-голямата звезда в Откритото първенство на Гибралтар през 2018 година, но ще трябва да се конкурира със силен китайски контингент. Това е последното издание на Gibraltar Open, чийто тригодишен договор с World Snooker изтича и няма позитивни знаци, че ще бъде подновен.

Наградният фонд е нищожен в сравнение с останалите турнири - 153 000 паунда, 25 000 от които отиват за шампиона. По отношение на наградните фондове, Гибралтар изостава само от “Пол Хънтър Класик”, който е със 113 000 паунда.

Още от Снукър

Виж всички