От депресията и носталгията до титлата в “Мастърс”

От депресията и носталгията до титлата в “Мастърс”

Най-новият голям шампион на Северна Ирландия Марк Алън е обещал на приятелите си да не последва ужасяващия пример на легендарния си сънародник Алекс Хигинс след първата си титла от турнирите на “Тройната корона” в снукъра. Това пише местният вестник “Белфаст Телеграф” в обширен материал за майстора на щеката, който победи с 10:7 Кайрън Уилсън за трофея от “Мастърс”.

На летището в Белфаст Пистолета споделя, че е много важно за него, че се е присъединил към Алекс Хигинс и Денис Тейлър като шампион от “Тройната корона” от Северна Ирландия. Също така казва, че времената на депресия и носталгия са зад гърба му. Следващият му приоритет е да изиграе демонстративен мач срещу сънародника си Джо Суейл в зала “Тринити снукър” в Белфаст.

Вестникът прави паралел между радостта на Алън след края на финала и празнуването му с дъщеричката му в ръка - точно както Алекс Хигинс през 82-ра отбеляза втората си световна титла, като именно тези кадри са сред най-знаковите в историята на джентълменския спорт.

През годините Алън е използвал помощта на психотерапевт, за да се пребори с проблемите си в миналото - най-вече споменатите депресия и носталгия по родината. Бил е обвиняван в ранните години на кариерата си в расизъм - за него несправедливо - когато е критикувал азиатските съоръжения за снукър.

Пистолета е бил запален по футбола като дете, но е бил вдъхновен от Хигинс и Тейлър, за да замени зеления терен със зеленото сукно - нещо, за което им благодари често и в днешно време.

Вестникът обобщава, че Алън е вече съвсем друг човек в сравнение с по-младите си години, когато се е чувствал самотен, недоволствал от дългите пътувания в световния тур, но психотерапевтът му помогнал не само да преодолее тези нежелани чувства, но и да бъде по-откровен и по-открит с най-близките си хора.

Още от Снукър

Виж всички