"Запомнете това име": Калина Бояджиева

Калина Бояджиева е най-новото име в рубриката на Sportal TV и Sportal.bg "Запомнете това име" с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години.

Калина е само на 17 години, но има няколко световни титли в кикбокса при девойките, а вече и бронзов медал при жените в таекуондото в категория до 73 кг от Европейските игри в Полша по-рано тази година. До лятото на 2022 г. играе волейбол в академията на Левски-София, била е част от националния отбор на България U16, който взе бронзов медал на Европейското през 2021 г. 

10 "Запомнете това име" с Калина Бояджиева

"Вече съм се насочила в таекуондото, следващите състезания ще бъдат много важни за мен", каза Бояджиева пред Sportal.bg.

Тя разкри и как е започнал нейният спортен път: "Със спорта кикбокс започнах от първи клас в училище - първо с държавните състезания, а след това се развих до международно ниво. Станах пети клас, започнах с волейбол благодарение на една приятелка, продължи пет години. Стигнах до национален отбор и предното лято се отказах и започнах с таекуондото."

Бояджиева говори и за За Европейските игри в Полша, където спечели бронзов медал в таекуондото: "Още от началото, понеже се наложи да играя квалификация, бях решена, че отивам на тези Игри. Знам, че е голямо състезание, провеждат се веднъж на четири години. Бях готова да играя с тези момичета, но не очаквах жребият ми да е точно такъв. Паднах от световната шампионка, но след това наистина много исках този медал и мисля, че го показах срещу Бианка (б.а. трикратната световна шампионка Бианка Кук)."

10 "Запомнете това име" с Калина Бояджиева

Фигурират ли Олимпийските игри в Париж в нейните планове: "Трябва да се боря на квалификация само с момичетата от Европа. Ако стигна на финал, отивам на Олимпийските игри в Париж. Мисля, че това е напълно постижимо. Предстоят още месеци работа, квалификацията е през март и мисля, че дотогава ще се подготвя перфектно."

Калина изрази и своята благодарност към треньора Пламен Трънски, благодарение на когото премина от кикбокса към таекуондото: "Целите ни с треньора са Олимпийските игри и медалите. В България единствено с този треньор мога да постигна големи успехи. В момента сме много добър екип, работим заедно и се надявам да стигна Владимир Далаклиев (б.а. първият и единствен до момента медалист от световно първенство за България) и ако мога, да го надмина в някое състезание или Олимпийските игри."

Как са приели нейните треньори в кикбокса преминаването в таекуондото: "Треньорите там ме подкрепят, тази година ще се опитам да отида и на Световното по кикбокс, ако състезанията не съвпадат. Защото отборът Масаро е много важен за мен, спортът кикбокс също е важен за мен - харесва ми и съм го тренирала десет години. Треньорите там напълно ме подкрепят и искат най-доброто за мен."

10 "Запомнете това име" с Калина Бояджиева

Треньорът Пламен Трънски е човекът, който открива Калина за таекуондото: "Само големи неща предстоят. Аз непрекъснато повтарях, че много интересни неща ще се случат с Калина - тя е моя единствен селектиран състезател. Видях я, харесах я и я уговорих да се включи към нашия екип и към това да осъществим нашата мечта да имаме олимпийски медал в българското таекуондо.

Всичко започна миналата година - тя се занимава от десет години с кикбокс. Чрез една моя позната аз проявих интерес към стила, който развива нейният клуб Масаро - пойнтфайт кикбокс с оглед на това да извлека ползи за моята работа в олимпийското таекуондо. Посетих ги, там я видях, след това направихме няколко съвместни тренировки и вече бях сигурен, че тя има страхотен потенциал да направи наистина големи неща в олимпийското таекуондо. Всичко е свързано с нейната физика, с това, което представлява като личност, пределно е отдадена и пределно мотивирана да постига наистина големи резултати в спорта. Направих всичко по силите си да я привлека -  с разговорите с нейните треньори и нейните родители. Безкрайно щастлив съм, че тя прие тази идея."

Пълните интервюта с Калина Бояджиева и Пламен Трънски може да намерите във видеото.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Борислав Трошев | Снимки: Startphoto

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти