"Запомнете това име": Александра Тоткова

Александра Тоткова е най-новото име в рубриката на Sportal.bg “Запомнете това име” с автор Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Днес ще ви запознаем с историята на 17-годишната пловдивчанка.

Тази година тя записа името си със златни букви в българската катераческа история, след като стана първата ни световна шампионка в дисциплината трудност. Тя триумфира на Световното първенство по спортно катерене за юноши и девойки в Далас. Това беше трети медал за нея на планетарни шампионати при девойките - преди това тя имаше сребро и бронз. Алекс има и европейска титла при девойките. На Европейското за жени и мъже в Мюнхен пък завърши пета.

17-годишната Алекс започва с катеренето на 8 години в родния си град Пловдив, а преди това се е занимавала с плуване и художествена гимнастика, но за кратко. Щом веднъж се качва на стената, това се превръща в нейна страст, а успехите идват след време.

14 "Запомнете това име" с Александра Тоткова

“Още преди две години можех да взема това световно злато, но така се случи, че не успях. Сега поне имам и трите медала”, коментира Тоткова световното си злато в Далас.

14 "Запомнете това име" с Александра Тоткова

Пловдивчанката вече започна да участва на състезания при жените и има надежди за силно представяне и там: “Искам да постигна най-високото ниво в спорта - световни и олимпийски.”

14 "Запомнете това име" с Александра Тоткова

Тя се радва, че лека-полека спортното катерене придобива по-голяма популярност, особено откакто влезе в олимпийската програма в Токио: “За жалост нашият спорт не е толкова известен, но вече започва да става и в световен мащаб. Хората започват да знаят, да им е интересно. Предполагам, че заради този интерес ще започне да има по-голямо развитие.”

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Владимир Иванов

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти