"Запомнете това име": Александра Георгиева

"Запомнете това име": Александра Георгиева

Александра Георгиева е поредният спортен талант, който представяме в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. 18-годишната волейболистка, която играе като посрещач, прекара последните няколко години в сръбския Партизан, където се представяше изключително успешно. Силните й изяви станаха причина да бъде трансферирана във френския Волеро (Льо Кане), където ще играе от този сезон заедно с Ева Янева.

НАЧАЛОТО

Волейболът определено не е първата любов на Александра Георгиева. Дори може да се каже, че изобщо не е харесвала този спорт: "Като малка сестра ми и родителите ми ми разказваха, че аз изобщо не съм харесвала волейбола. Дори съм го мразела. Сестра ми играеше волейбол в ЦСКА и когато бях малка ходехме по някакви мачове, а аз не исках да стъпвам в залата. Сестра ми изведнъж реши, че иска да ме научи на основните неща. На морето играехме на плажа и тя забеляза, че аз схващам нещата прекалено бързо и, че ми се получават. На мен всъщност започна да ми харесва, защото тя ме "зарибяваше", когато играехме заедно и нещата ми се струваха много интересни.
След това тя реши да говори с моите родители, че аз трябва да се запиша на волейбол. С общо съгласие ме записаха в ЦСКА на 10-11 години."
 

ТРАНСФЕР ВЪВ ФРАНЦИЯ

Заради силните си изяви 18-годишната Александра получава покана от френския Волеро (Льо Кане) и от новия сезон ще играе там: "Това ми е първият трансфер в чужбина, въпреки че играх в Сърбия. Да кажем, че това е първият ми сериозен трансфер. Наистина съм много щастлива, защото това е една голяма крачка за мен. От малка това беше моя цел - да отида в чужбина и да се състезавам професионално. Това е една голяма крачка и може би сбъдната мечта."
9 "Запомнете това име" с Александра Георгиева

ПАРТИЗАН - КАТО У ДОМА

Александра игра няколко години в Сърбия, като определено чувства балканската държава като своя втора родина: "Аз заминах малка - на 12 години. Хората там направиха ситуацията така, че аз не усетих изобщо промяната. Сърбия е съвсем близо, балкански манталитет, почти като в България. Затова ми беше много лесно - наистина се чувствах като у дома си. Тези години в Сърбия минаха изключително бързо и много приятно."

ОЛИМПИЙСКАТА МЕЧТА

Майката на Александра - Виолета Зарева, е една от успешните български състезателки в академичното гребане. Заедно с лелята на Александра - Теодора Зарева, са шести на двойка без кърмчия на Олимпийските игри в Барселона през 1992 година. В Сеул през 1988 година пък Виолета Зарева има четвъто място на четворка без кърмчия заедно с Теордора Зарева, Светла Дурчева и Миглена Михалева. На същите Игри майката на Александра се класира и на пето място с осморката на България.
"Още от малка си спомням, че исках да стана като мама. Постоянно й повтарях, че искам да стана гребкиня. Тя ми беше казала, че в никакъв случай няма да ме пусне в този спорт. Тя ми е разказвала много интересни истории и може би точно заради това не съм се записала на гребане, защото според мен този спорт е убийствен. Наистина трябва да си роден за това и да го обичаш толкова силно, за да намираш мотивация да го тренираш всеки ден.
За техните постижения съм много горда - радвам се, че имам такива спортисти в семейството си. Аз наистина мечтая за олимпийски медал, но смятам, че в индивидуалните е една идея по-лесно да се постигне и да се класираш за олимпиада. Но това не ме спира да мечтая за олимпийски медал с националния отбор по волейбол", не крие амбициите си младата волейболистка.

НАЦИОНАЛЕН ОТБОР

Това лято Александра направи лагер с женския национален отбор, а вече тренира с девойките до 19 години, с които се готвят за Европейското първенство в края на месеца: "За първа година съм повикана в женския национален отбор - много се радвам, че старши-треньорът Иван Петков ме включи в състава. Това е един голям опит, въпреки че това лято с тях не се подготвяхме за никакво състезание. Лагерът ни беше месец и половина, подготви ме за това какво ме очаква догодина. Разбрах кои неща ми куцат. Селекционерът наистина ни обръщаше много внимание на младите състезателки, беше много хубаво. Жените се опитваха всячески да ни приобщят към колектива. През почивните дни ни викаха да излизаме заедно и ние, младите, бяхме очаровани от тяхното държание."

ЕВРОПЕЙСКО ПЪРВЕНСТВО ЗА ДЕВОЙКИ ДО 19 ГОДИНИ

В края на месеца на 18-годишната Александра й предстои европейско първенство с девойките до 19 години: "Потвърдиха нашето участие, групите излязоха. Сега момичетата са още по-мотивирани, имаме цели. Смятам, че имаме големи шансове отново да затвърдим нашите класирания от предишните 2-3 години."

ФРАНЦИЯ

Александра е развълнувана и от предстоящия сезон във Франция: "Ева Янева остава и този сезон във Франция. Наистина съм много щастлива - бяхме заедно и на лагер с националния отбор. Тя е страхотен човек - толкова позитивна и усмихната, че аз като я видя и светвам. Имам да уча толкова много неща от нея - и на игрището, и извън него. Щастлива съм, че тя ще бъде с мен във Франция."
9 "Запомнете това име" с Александра Георгиева

Цялото интервю с Александра Георгиева може да намерите във ВИДЕОТО!!!


Снимки: Владимир Иванов/Sportal.bg и личен архив

Още от Волейбол

Виж всички