"Запомнете това име": Жасмина Свиленова

Жасмина Свиленова е най-новото име в рубриката на Sportal TV и Sportal.bg "Запомнете това име" с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години.

Тя е на 18 години и е дръзнала да се занимава със спорт, който изисква изключителна сила. И вече може да се похвали, че е световна шампионка по стрийт фитнес. През 2022 г. Свиленова стъпи на най-високото стъпало на почетната стълбичка в средна категория (50-60 кг), а освен това оглави и крайното общо класиране (абсолютна категория). Така тя успя да надгради постигнатото на предишния планетарен форум в Москва три години по-рано, когато беше сребърна медалистка в леката категория и стана трета в абсолютната.

12 "Запомнете това име" с Жасмина Свиленова

"Със сигурност не е от най-обичайните спортове за едно момиче, но аз лично още от малка обожавам по-мъжки спортове. Винаги съм обичала екстремното, адреналина, да ми е трудно. Не харесвам лесни неща. Предпочитам да отида да се потя в залата, да ми е трудно, но да знам, че резултатът после много ще си струва, отколкото да правя нещо лесно и да не ми доставя толкова удоволствие.

12 "Запомнете това име" с Жасмина Свиленова

Цялата история започна преди около 7-8 години в парка до нас. Бях много мъничка, не знаех какво да правя в свободното си време. Излизах с приятелки навън. Минавайки покрай новопостроената площадка тогава брат ми се набираше, правеше базови упражнения, реши да ме придърпа при него - да се набираме, да правим кофички заедно. Беше страхотна картинка - брат и сестра да се набират заедно. Много бяхме сладки, той е доста по-голям от мен и може би искаше да направи с мен нещо, което да помогне на бъдещето ми. Явно го направи, дори несъзнателно. Правех по едно, две, три набирания, почнах по четири. Започнаха да идват батковците, да правят въртележки. Аз се хващах за главата, гледах смаяна и не знаех какво да кажа. Беше наистина уникално, страхотно. От този момент аз просто знаех, че това е моят спорт и трябва да се занимавам с това", не скри емоциите си Свиленова, когато разказа пред Sportal.bg как е решила да започне да се занимава със стрийт фитнеса.

12 "Запомнете това име" с Жасмина Свиленова

Тя говори и за световната титла, която спечели в Рига през миналата година: "Беше наистина едно уникално изживяване, даже настръхвам, когато се сетя. Още не мога да повярвам, че спечелих и в двете категории, беше много трудно наистина - имаше много пот, много сълзи, всякакви емоции. В залата са ме виждали в какви ли не състояния, особено преди такова голямо състезание. Фактът, че успях, много ме радва и не мисля да спирам."

12 "Запомнете това име" с Жасмина Свиленова

Как успява да остане концентрирана за изпълнение, когато останалите състезатели и публиката са толкова близо до нея и създават различни емоции? Признава, че е много трудно, но от години се опитва да работи именно върху това: "С много опит, опит, опит и тренировки става."

Българският трибагреник е винаги с нея и по този начин тя винаги се чувства и дома си, независимо в коя част на света се намира: "Точно специален ритуал не знам дали бих го нарекла, но обичам дори в центъра на състезанието да седна просто някъде, да си скръстя краката, да се завия с българското знаме, да знам, че съм си на моя територия, да се затворя в ума си - със затворени очи, на тъмно. Просто да медитирам, да се фокусирам, да мога да усетя цялата енергия, която имам."

12 "Запомнете това име" с Жасмина Свиленова

За връзката с природата, за скоковете във вода, тежките контузии, какво "краде" от състезателките по художествена гимнастика, за участието си в шоуто "България търси талант", за обществото стрийт фитнес, за амбициите и мечтите на Жасмина Свиленова може да научите във видеото.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Владимир Иванов

Още от Други спортове

Виж всички