Гледай на живо

Контролна среща: България (U16) - Сърбия (U16)

"Запомнете това име": Калоян Левтеров

Плувецът Калоян Левтеров е най-новото име в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на читателите си млади български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Левтеров е на 16 и изпраща една от най-успешните години в своята кариера. Това лято той се класира седми във финала на 200 метра гръб на Европейското първенство за юноши и девойки в Казан, като и в трите си плувания в тази дисциплина подобри националните рекорди за юноши и за мъже. В началото на декември на възпитаника на Жорж Станкович предстои участие на Европейското първенство за мъже и жени на малък басейн в Глазгоу.
 

ПО СТЪПКИТЕ НА МАЙКА СИ
Калоян следва традицията в семейството и подобно на майка си Виолета Левтерова (б.а. бивша плувкиня, която има записани национални рекорди при девойките), избира да влезе в басейна: “В началото тя беше основната причина да се занимавам с плуване, а с течение на времето треньорът ми ми даде желанието, след като се занимаваше повече с мен. Така станах изявен плувец.”

“Синият спорт” е любовта на Левтеров, но като малък той опитва и футбола. Плуването обаче взима превес и вече десет години талантът жъне успехи в басейна. 

107 Финали на държавното първенство по плуване за мъже и жени - ден II

 

ИЗБОР НА СТИЛ
16-годишният плувец първоначално се увлича по кроула, но благодарение на треньора си Жорж Станкович се насочва към гърба, тъй като резултатите му там се подобряват значително ден след ден. 

107 Финали на държавното първенство по плуване за мъже и жени - ден II


СЕДМИ В ЕВРОПА

Левтеров се класира седми на 200 метра гръб на Европейското първенство за юноши и девойки в Казан, а същата позиция заема и със смесената щафета, където е заедно с Йосиф Миладинов, Йордан Янчев и Здравко Баблаков: “Като за първо европейско при юношите съм много доволен. С всеки старт на всяка дисциплина си подобрявах времето. При щафетите също се получи много добре - от доста години не сме имали финал.”

С рекорди завърши плувният турнир “Замората”
С рекорди завърши плувният турнир “Замората”


СИЛНО ПОКОЛЕНИЕ
Левтеров е щастлив от силното поколение, което дава резултати в последните няколко години и вярва, че развитието може да продължи и занапред: “Това поколение е много талантливо. Имаме добри плувци - до 18-годишни, по-малки и по-големи. Надявам се, че занапред ще продължават да се подобряват още рекорди.”

22 "Запомнете това име" с Калоян Левтеров

 

НАЦИОНАЛЕН ОТБОР
Гърбистът за първи път е част от лагер на националния отбор при мъже и жени, който се готви за предстоящото Европейско първенство на малък басейн в Глагзоу в началото на декември: “Радвам се, че ме включиха в такъв лагер за първи път тази година. Всички сме много сплотени, готвим се за Европейското в Глазгоу. Надявам се, че с много труд и желание ще успеем да постигнем резултати тази зима.”

ЕВРОПЕЙСКО ПРИ МЪЖЕТЕ
Левтеров ще направи своя дебют и на Европейско първенство при мъжете в Глазгоу, където има покрит норматив за участие ан 200 метра гръб: “Като за първо участие на такъв форум се надявам да си подобря личните рекорди. За мен това ще е участие, за да видя каква е обстановката при мъжете и да се подготвям занапред.”

22 "Запомнете това име" с Калоян Левтеров


ТОКИО 2020

Плувецът има покрит норматив “Б” за Олимпийските игри в Токио догодина, но вярва, че ще се справи и с “А” норматива от 1:57.50 минути, който ще му гарантира участие в Япония. Рекордът на Левтеров в дисциплината е 2:00.39 минути, което е и върхово постижение на България при мъжете: “Съвсем възможно е, като техническо плуване и скорост всичко е много добре, остават дребни детайли. Старт, обръщане, подводни - там има какво да се подобри и точно от тези детайли могат да се свалят още секунди.” 

Цялото интервю с Калоян Левтеров може да намерите във видеото.

Във видеото са използвани кадри от демонстрацията на плувен клуб Спринт (София).  

ФОТОГАЛЕРИЯ на Калоян Левтеров ТУК!!!

 
Всички издания на "Запомнете това име" ТУК!!!

Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти