"Запомнете това име": Марк Христов

Марк Христов е поредният спортен талант между 14 и 19 години, който представяме в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. 19-годишният джудист е сред най-перспективните ни състезатели в този спорт и може да се похвали със сребърен медал в категория до 66 килограма от Световното първенство за кадети в Сантяго (Чили) през 2017 г. През 2019-а малко не му достигна да се пребори за бронз на Европейското за младежи под 23 години. Христов се представя доста успешно на татамито при мъжете в последно време и в момента се състезава в категория до 73 килограма.

Джудо - голямата любов

В семейството на Марк Христов джудистите са общо петима! Да, бройката е точна - баща му е бивш състезател, сега треньор. Има двама по-големи братя, които вече са прекратили спортната си кариера, а малкият му брат също върви по техните стъпки и тренира заедно с Марк в Шун джудо клуб.

"В началото ходех само да гледам, но се борих с едно момче и така се запалих", разказва Марк за първите си стъпки на татамито.

Логично изниква въпросът как гледа на джудо традицията майката на Марк: "Трудно й е, даже ме пита защо продължавам, казва ми 'само се удряш, виж ушите ти на какво приличат'. Но като дойде време, ни подкрепя."

 

14 "Запомнете това име" с Марк Христов

Спортна гимнастика и други спортове

Джудото не е първият спорт на Марк. 19-годишният софиянец започва със спортната гимнастика, където прекарва шест години. Следват две-три седмици футбол и малко плуване. Младият спортист е благодарен, че се е занимавал със спортна гимнастика, която сега му помага в джудото: "Спортната гимнастика определено ми помага в джудото за гъвкавост, ориентация - всичко това го има и в джудото."

Сребърен медалист на СП за кадети и постепенно израстване

Най-големия си успех до момента Марк постига на Световното първенство за кадети в Сантяго през 2017 г., когато печели сребърен медал в категория до 66 кг. През миналата година пък малко не му достигна да спечели бронз на Европейското първенство под 23 години. След световното отличие му става по-трудно на татамито, защото сменя възраст и категория: "След медала преминах при младежите, смених и категорията - беше ми трудно, но тренираме и продължаваме. Смятам, че вече нещата започват да се нареждат по начина, по който искам."

Силни класирания при мъжете

19-годишният спортист вече трупа увереност при мъжете не само в България, но и на големите турнири в чужбина. Постига победи на турнирите от Големия шлем, като наскоро записа и рекордно класиране в световната ранглиста - влезе в Топ 100 (№89). В олимпийската ранглиста пък е 80-и към момента.

"Очаквах тези силни класирания, счятам, че мога да атакувам и челните позиции, но всичко с времето си", не крие амбициите си Христов.

14 "Запомнете това име" с Марк Христов

Олимпийските игри в Токио - мисията не е невъзможна

Шансът за участие на Игрите в Токио за Марк е минимален, но все пак съществува: "Шансът е малък, но си го има - до края на затварянето на квотите има още пет състезания, може би с две силни класирания ще мина доста напред в олимпийската ранглиста. Ще дам най-доброто от себе си. Ако стане - стане, ако не - за другата."

14 "Запомнете това име" с Марк Христов

Оптимална категория

В момента Марк се състезава в категория до 73 килограма и се чувства много добре на нея: "В момента тази категория ми е супер, защото не свалям много килограми. За предната категория свалях доста килограми и доста се измъчвах преди всяко състезание. Сега мисля, че е доста по-добре."

Страст към адреналина

Марк е почитател на адреналиновите водни спортове, но вече внимава, за да не получи контузия: "Когато имах повече време преди, карах кайт, уейкборд, владея всичките водни спортове общо взето. Треньорът не е твърдо "за", но позволява."

Токио - втори дом

Два пъти годишно Марк е на тренировъчен лагер в Токио и познава добре привичките на местните, дори е научил и някои японски изрази, може да се каже, че говори малко японски: "Там вече ни познават, защото ходим два пъти годишно. Не ни смятат за чужденци - като отидем там, ние си знаем всичко, те си знаят всичко, дори не е странно. Не ни обръщат внимание, че сме чужденци."

Образование след училище

Марк все още не е избрал дали и къде да продължи своето висше образование. За момента казва, че си дава време, за да обмисли добре ситуацията.

Силен български отбор по джудо в Токио

До момента българските джудисти със сигурни квоти за Игрите в Япония са Ивайло Иванов и Ивелина Илиева, Янислав Герчев "държи" контитенталната квота в категория до 60 кг, но шанс да спечелят олимпийски визи имат още Божидар Темелков (66 кг), самият Марк и Даниел Дичев (100 кг): "Сигурен съм, че ще имаме силен отбор. Да се надяваме, че можем да го подсилим още."

Цялото интервю с Марк Христов може да намерите във видеото. 

Снимки: Владимир Иванов/Sportal.bg, архив Sportal.bg и личен архив

ФОТОГАЛЕРИЯ на Марк Христов ТУК!!!

Още от Бойни спортове

Виж всички