"Запомнете това име": Александра Фейгин

"Запомнете това име": Александра Фейгин

Пандемията от коронавирус блокира за няколко месеца реализацията на рубриката на Sportal.bg за талантливи български спортисти "Запомнете това име" с автор Рая Иванова, но отново дойде време да ви представим един от родните спортни надежди на възраст между 14 и 19 години.

Тя е само на 17 години, но вече успешно защитава родния трибагреник на големите първенства по фигурно пързаляне при жените. Името й е Александра Фейгин, а именно с нея са свързани надеждите на страната ни за силно представяне при жените в този толкова красив и труден спорт. През миналата година завърши 11-а на еврошампионата за жени, а през 2020-а се нареди 17-а на континенталния форум. Нейни треньори са Андрей и Ина Лутай.

25 "Запомнете това име" с Александра Фейгин

НАЧАЛОТО

Александра е родена в Израел, но още на 2 години идва в България заедно с баща си. Той е и човекът, който я води на пързалката за първи път: "Започнах на пързалката на "Славия". Бях на 5 години и половина - татко ме заведе на зимната пързалка. В началото не ми харесваше много, защото беше необичайно, студено, имаше рани от кънките, обиваше ме и не ми беше много приятно. Имах избор от много различни спортове да си избера. Опитвала съм плуване, спортна гимнастика, скокове във вода, но накрая реших, че фигурното пързаляне е за мен."
25 "Запомнете това име" с Александра Фейгин

ТРУДНИТЕ УСЛОВИЯ И СИЛНАТА ВОЛЯ

Александра е изключително стриктна, дисциплинирана и именно на нейната упоритост се дължат и успехите, които постига: "Спортът ме учи на силна воля - да постигам нещата на максимум. Да не се предавам, спортът е нещо чудесно."
39 "Спортът в София през годините" - фотоизложба на Иван Йочев
Крехката фигуристка е свикнала да тренира в тежки условия в България, но вярва, че това я калява, за да може да се представя максимално добре на състезанията в чужбина: "Понякога е приятно, когато отида на европейско или световно първенство - тогава стъпвам и буквално съм в облаците, защото ледът е съвсем различен. Не е като при нас - буквално от първия път всичко може да ми се получи, чувствам лекота. Благодарна съм, че имаме по-лоши условия тук, за да може като отида навън да ми е по-лесно."

МЕЖДУ ИЗРАЕЛ И БЪЛГАРИЯ

Александра е родена в Йерусалим, но за нея България е на първо място в сърцето: "Честно казано не помня абсолютно нищо от Израел. Помня цялото си детство тук, в България. Аз се чувствам българско дете. Това, че съм се подила в Израел не ми влияе толкова.
Мисля, че наистина в мен има малко руска кръв и затова съм толкова борбен човек. Искам да постигна максимума на най-голямо ниво и да не се предавам. Мисля, че малко се отличавам с това."
13 Александра Фейгин след успеха на Световното в Япония

СЛОЖНИТЕ СКОКОВЕ

Преди пандемията от коронавирус да обърка спортния календар Алекандра се готви за участие на световно първенство, като надеждите й са за силно представяне и безупречна игра на леда. А след планетарния форум предстои да се тренират четворни скокове. Няколкото месеца без тренировки на лед обаче тотално объркаха плановете на Саша и треньорите й, като сега за нея всичко започва отначало.
"След пандемията всичко започва отначало за мен - трябва да възстановя физическата си форма, но се надявам бързо да вляза във форма, за да продължа да уча троен аксел и други четворни скокове. Да направя нещо по-сложно е една голяма моя мечта. Не трябва да се седи на едно място, а да продължавам напред и да се усъвършенствам", не крие амбициите си 17-годишната Фейгин.
25 "Запомнете това име" с Александра Фейгин

ПАНДЕМИЯТА И ОТМЕНЕНОТО СВЕТОВНО ПЪРВЕНСТВО

Преживява тежко отмяната на Световното първенство, но в крайна сметка се примирява: "За мен беше шок, тъй като имах много сложна подготовка. С треньора ми тренирахме всеки ден много усърдно и буквално три дни преди да заминем, ми казаха, че няма да заминавам. Аз много се разстроих от този факт, защото положих толкова много сили за нищо. Но честно казано мисля, че пандемията ми повлия добре, защото осмислих какво трябва да правя за бъдеще и наистина ми даде малко почивка. Сега ще започна новия сезон с нови сили."
28 Йорданка Фандъкова награждава Александра Фейгин

ОЧАКВАНИЯ

След 11-ото място на Саша на еврошампионата през миналата година и 17-ото през тази, логично питам дали скоро може да намери място и сред десетте най-добри фигуристки на Стария континент. Александра е само на 17, но отговорът й е много мъдър: "Не обичам да говоря за бъдещето, защото съм леко суеверна. Просто трябва да работя и да показвам максиумма - оттам вече съдбата и съдиите ще преценят къде трябва да бъда."
28 Йорданка Фандъкова награждава Александра Фейгин

ЗИМНИ ОЛИМПИЙСКИ ИГРИ

Ако не предстоят нови драматични промени в спортния календар заради пандемията от коронавирус, за Александра една от най-важните цели е да се класира за Зимните олимпийски игри през 2022 г.: "Много се надявам да постигна тази своя цел, защото цял живот тренирам, за да мога да участвам на Олимпийскитe игри и да представям България. Този сезон ще бъде много важен за мен, защото трябва да се класирам за Олимпийските игри. Надявам се да успея да го направя."

Цялото интервю с Александра Фейгин може да намерите във видеото.

ФОТОГАЛЕРИЯ на Александра Фейгин ТУК!!!

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти