"Запомнете това име": Николай Димитров

"Запомнете това име": Николай Димитров

Николай Димитров е поредният български спортен талант, с който ще ви запознаем в рубриката на Sportal.bg с автор и водещ Рая Иванова "Запомнете това име". В нея ние ви представяме талантливи родни спортисти на възраст между 14 и 19 години. Лято е, температурите се покачват и басейните започват да се пълнят. Днешният герой в рубриката често може да бъде забелезян на басейна, но на тренировка. Това е 19-годишният състезател по водна топка на ЦСКА Николай Димитров, който играе като дясно крило.

35 "Запомнете това име": Николай Димитров

НАЧАЛОТО

Водната топка не е първата спортна любов на Николай Димитров: "Започнал съм да се занимавам с футбол, след това с бокс. После плуване и след това ми предложиха да тренирам водна топка. Започнах да тренирам в клуб Красна поляна. След това се преместих в Левски, а вече четвърта година играя в ЦСКА. Много съм доволен от този клуб, но просто нямаме необходимите условия. Тук вече няма с кого да тренирам, няма какво да ме задържи в България. Искам да отида в чужбина или поне да ми се даде шанс да отида там, за да развия потенциала си. Аз знам, че мога и вярвам в себе си."
35 "Запомнете това име": Николай Димитров

ТРАНСФЕР В ЧУЖБИНА - ВЪЗМОЖНА ИЛИ НЕВЪЗМОЖНА МИСИЯ

Ники смята, че е стигнал тавана на развитие на клубно ниво в България и голямата му цел е да отиде в чужбина. Това обаче е трудно постижимо: "Има скаути, които гледат, но България не я гледат. Трябва да ходим някъде с националния отбор. Трябва някой да ме предложи, да ме видят на мач."

COVID-19

Димитров се развива добре и за трета поредна година е повикан в националния отбор, но пандемията от коронавирус обърка доста планове, включително и неговите: "Точно щяхме да ходим на лагер с националния отбор, но заради пандемията всичко се отложи. Започнаха да ни взимат размери за бански, заминавахме на лагер след една седмица, но затвориха всичко. Сега е малко сложно, но ще се върна в някаква форма."
35 "Запомнете това име": Николай Димитров

ЛЮБОВТА КЪМ ВОДНАТА ТОПКА ПРЕДИ ВСИЧКО

19-годишният младок обича безкрайно водната топка и до момента няма какво да го спре да я практикува, но му се налага и да работи, за да се издържа: "Работя на басейна - спасител съм. Тренирам тук, издържам се - връзвам двата края някак. Правя го просто от любов към спорта. Не се отказвам, ще се опитвам до последно.
Свикнал съм. Успявам да си почина. Когато съм изморен, съм по-мотивиран - започвам да тренирам по-тежко, по-усърдно."
35 "Запомнете това име": Николай Димитров

ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ

Николай е завършил спортното училище на ЦСКА "Генерал Владимир Стойчев", а вече е първа година студент в Национална спортна академия "Васил Левски", където учи за треньор по водна топка.
35 "Запомнете това име": Николай Димитров

ТРЕНЬОРСКА КАРИЕРА

Димитров е категоричен, че неговото бъдеще е свързано с водната топка, но не смята, че в България би могъл да се реализира като треньор или състезател в този спорт: "Ако отида в чужбина, мисля, че ще има голямо развитие."
35 "Запомнете това име": Николай Димитров
ОЛИМПИЙСКАТА МЕЧТА
Ники има своята голяма мечта и тя е да играе на олимпийски игри. Тази мечта обаче трудно може да се реализира с българския национален отбор. Това е и причината той да има желание да играе за друга държава: "Искам да стигна на олимпиада по водна топка. Доста трудна мечта, но не мисля, че е и невъзможна, ако ми се даде шанс. Аз искам само това - някой да ме вземе в някой отбор. Да има някакво начало. Българският национален отбор не може да стигне до олимпиада, но се надявам с някой друг тим да мога да постигна тази мечта. Аз обичам България и не искам да я предавам, защото изглежда така. Но няма какво да се направи тук. Всичко, което науча в чужбина, ще го вложа в България, за да развия водната топка тук."
ЦЯЛОТО интервю с Николай Димитров може да намерите във видеото!!!


Още от Водни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти