Sportal.bg
Използвай App-а за
по-добро усещане
Отвори

Гледай на живо

Турнир на талантите U14: Зона Велико Търново - Зона София

"Запомнете това име": Йоан Величков

Йоан Величков е първият участник за 2023 година в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име", която е с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Днес ще ви запознаем с историята на 15-годишния състезател по тенис на маса.

Величков постигна впечатляващи резултати през 2022 г. и заслужи бронзови медали на смесени двойки със Сиделя Мутлу и на двойки кадети с Юлиян Ризачек (Австрия) на Европейското за кадети в Белград. В индивидуалното класиране Величков се нареди пети. На Световното за кадети в Тунис също се представи силно, като достигна до четвъртфинал единично и на двойки. Има множество други отличия на национално и международно ниво.

10 "Запомнете това име" с Йоан Величков

Йоан влиза в залата по тенис на маса, когато е на 9 години и любовта му към този спорт се запалва много бързо. Но освен това е практикувал и други спортове: “Започнах с тениса на маса на много ранна детска възраст според мен. Стана покрай брат ми, който е шесткратен републикански шампион по снукър. В неговия клуб имаше шест тенис маси и там полека-лека започнах с баща ми, той видя някакъв потенциал в мен. Така се запознахме с треньори и започнахме.

10 "Запомнете това име" с Йоан Величков

Може би видях потенциала в себе си на първото си състезание - републиканско първенство до 10 години. Успях да победя много добри състезатели и играх осминафинал,  което за малкото време, в което тренирах, беше добър резултат. После започнах да тренирам сериозно.”

10 "Запомнете това име" с Йоан Величков

През миналата година Величков направи дебют и за мъжкия национален отбор, като дори записа победа в европейска квалификация. 2022 г. е най-успешната в неговата кариера до момента: “Беше една много успешна година за мен. Много съм доволен от постигнатите резултати, като можеше да бъдат малко по-добре. И на Европейското, и на Световното имах шанс да стигна до медал, но малко ме раздели, което понякога е много в нашия спорт. Тази година минавам в по-горната възраст, целите ми през 2023 г. не са толкова големи, защото съм само на 15, имам доста време в по-високите категории. Тази година искам да участвам в колкото се може повече турнири.”

Повече за амбициите на Великов, за тренировъчния му процес, училището и страничните занимания, както и за мнението му за младото българско поколение в тениса на маса - отговорите на тези и много други въпроси ще намерите във видеото.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Борислав Трошев

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти