"Запомнете това име": Максим Костов

Максим Костов е най-новото име в рубриката на Sportal TV и Sportal.bg “Запомнете това име” с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години.

16-годишният Максим е първият представител на снукъра в рубриката. По-рано тази година той спечели сребърен медал на Европейското първенство по снукър за юноши в Малта. Той стана и първият български финалист на международно първенство в този спорт.

9 "Запомнете това име" с Максим Костов

Досегашното върхово постижение на български снукър състезател е бронз на Николета Николова от Световното първенство за девойки в Румъния през 2015 г. Трениращият в Национална снукър академия български талант достигна до мача за титлата в Малта по-рано тази година без загубен фрейм, а на финала загуби от републиканския шампион на Шотландия Джак Боруик с 1:3.

"Започнах да играя снукър на 12-годишна възраст, след като пет години бях тренирал билярд при Людмил Георгиев. Това е един човек, който уважавам изключително много. Показа ми как да изградя една добра техника - това беше моята основа към снукъра. Ако не беше билярдът, сега нямаше да съм на това ниво в снукъра", разказа за първите си стъпки Костов пред Sportal.bg.

9 "Запомнете това име" с Максим Костов

А какви са впечатленията му от Европейското първенство и сребърния медал?

"Това беше един изключителен успех не само за мен, но и за цяла България. Емоцията беше голяма - два дни преди да замина за Малта, където беше Европейското, нашият председател Олег Велинов ми каза, че ако съм спокоен, мога да стигна и финал. Първо го приех на шега, помислих си, че няма как да стигна финал като знам каква е конкуренцията. А и досега на европейско дори не бях минавал групите и считах, че това е невъзможно за мен. Мислех си, че няма как да стигна финал, но неговата забележка, че ако съм спокоен, мога да стигна финал, ми даде увереност и самочувствие, че наистина мога да го направя.

9 "Запомнете това име" с Максим Костов

Когато стигнахме в Малта, психически бях много отпуснат. Бях си казал, че този път няма да отида с очаквания, а да се наслаждавам на играта и на шанса, който имам. Тъй като се конкурирам с най-добрите играчи в цяла Европа. За мен самото участие беше успех."

Каква е връзката на Максим с математиката, кои са играчите, от които черпи вдъхновение, как съучениците му приемат неговите успехи, в коя сфера мечтае да се реализира - отговорите на тези и много други въпроси ще намерите във видеото.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Владимир Иванов

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти