"Запомнете това име": Изабела Янкова

Изабела Янкова е най-новото име в рубриката на Sportal.bg “Запомнете това име” с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Янкова е на 18 години и със сигурност е нужна известна доза смелост, за да се захванеш със спорт като нейния, но не и когато адреналинът е в кръвта ти.

Изабела Янкова е двукратна европейска шампионка за девойки и световна златна медалистка в планинското колоездене в дисциплината спускане. Носителка на Световната купа при девойките за миналата година и трета в класирането за Световната купа през 2022 г.

23 "Запомнете това име" с Изабела Янкова

В момента младата спортистка от Тетевен е сред най-добрите в света на планинското колоездене, но това не е нейната първа спортна любов: “Винаги съм карала колела като дете. Винаги съм била спортна личност, тренирала съм волейбол, ориентиране. Момчетата, с които карах колело, бяха по-запалени по този екстремен тип колоездене. Започнахме малко по малко да навлизаме в нещата, но колелата и екипировките бяха доста скъпи. Започнахме сами да събираме пари от джобни с моите приятели и си купихме най-нисък клас колела. Аз попитах баща ми дали може да ми купи, но той каза, че това са много пари за едно колело и няма никакъв смисъл. Но ние много искахме да пробваме този тип колела - отидох при баща ми, дадох му парите и просто му казах да ми поръча това колело, защото дори не знаех как се поръчва от OLX. След мен момчетата си купиха същите колела. Малко след това решихме да отидем на едно състезание в Ботевград - момчетата казаха, че има състезание там. Отидохме, беше страшен дъжд, но се оказа част от Българските колоездачни серии. Нямаше нито едно момиче - много ме харесаха, много ми се изкефиха, че съм започнала да карам колело. Появих се от нищото - аз съм си карала само на моето трасе в моя град. То е пътечка за хора. Така се започна, хареса ме един отбор и ме попитаха дали искам да карам за тях и да ходя с тях по състезания. И баща ми е неотлъчно до мен оттогава.”

23 "Запомнете това име" с Изабела Янкова

Как успява да се справи Изабела с моментите, в които карането на колело й идва в повече?
“Имало е моменти, когато не ми се кара колело в дъжда, но баща ми никога не ме е оставил да бъда лигла и да не правя това, което трябва, независимо какви са другите фактори. Постигнатите неща ме бутат напред, защото знам откъде идвам, с какви възможности и качества съм и докъде съм стигнала. Знам, че това нещо съм го направила до някаква степен сама, колкото и да ми е помагал баща ми и цялото ми семейство. Начинът, по който аз мисля и правя тези неща, ми помага. Аз от малка работя върху психиката си и знам, че това е голяма част от спорта. Особено в нашия психиката е едно от най-важните неща, аз мисля, че се справям до момента”, сподели тя още пред Sportal.bg.

23 "Запомнете това име" с Изабела Янкова

Страх, адреналин или нещо друго изпитва Изабела по време на състезания?
“Колкото и хората да мислят, че аз не се страхувам, страхувам се много, може би понякога повече от всички. Но това, което правя, ми доставя голямо удоволствие, дава ми много адреналин и ме прави щастлива. Спортът е опасен, но аз знам с какво се занимавам и страхът ме кара да го правя до някаква степен, защото когато го преодолея, прекрачваш една друга граница на себе си и на възможностите си. Тогава започваш да осъзнаваш защо правиш всичко, въпреки страховете си”, откровена е младата спортистка.

23 "Запомнете това име" с Изабела Янкова

Къде е любимото място на Изабела, какво е първото нещо, което прави, когато се завърне в родния Тетевен, как са се променили нещата за нея след спонсорските договори, можем ли да я чуем да пее, добра кулинарка ли е и какви са нейните съвети към младите спортисти - всичко това ще може да разберете от видеото.

23 "Запомнете това име" с Изабела Янкова
Последвайте каналите ни в:

Снимки: Владимир Иванов

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти