"Запомнете това име": Йоанис Александров

Йоанис Александров е поредният спортист, който представяме в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име", чийто автор и водещ е Рая Иванова. В нея ние ви запознаваме с талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Йоанис Александров е първият български бейзболист, подписал договор с клуб от американската професионална лига - Мейджър лийг бейзбол. 19-годишният талант сключи 6-годишно споразумение с Чикаго Къбс и в момента играе в младежките отбори на трикратния шампион на МЛБ.

Роденият в семейство на атлети (баща му Асен Александров е бил десетобоец, а майка му - Светлана Александрова хърделистка, сестра му Елини също е била хърделистка) Александров започва с бейзбола на 6 години в Нетуно - меката на този спорт в Европа.

5 Йоанис Александров гостува в предаването на Sportal.bg "Запомнете това име"

Това лято Йоанис имаше доста проблеми с контузии, които възпрепятстваха пълноценния му сезон. Заради разтежение в лявото бедро и претърпяна операция в лявата китка за отстраняване на костица в основата на дланта той пропусна последните три седмици на юни и целия юли. Малко след края на рехабилитацията и завръщането му в игра през август пък той получи фрактура в дясната китка след уцелване с топка от противников питчер, която сложи преждевременен край на сезона му. Това обаче не отчайва младият бейзболист, който продължава да се готви кондиционно, докато в момента е в София за кратко преди новия сезон.

5 Йоанис Александров гостува в предаването на Sportal.bg "Запомнете това име"

"Виждам все повече деца на стадиона за бейзбол в България. Надявам се да стават и повече. Стадион "Октомври" винаги е отворен за тях - има много места във всеки клуб. Ако повече деца влязат в този спорт в България, можем да станем голяма лига. Нещо много голямо. Всеки мисли за футбол, футбол, футбол, но в света не е само футбол. Ако някой отвори в Гугъл и види какво е да си пред 55 000 души на МЛБ стадион всеки ден, това са 162 мача на година, да стъпиш на стадиона, на тази тревичка…уникално е. Това е нещо, което и аз искам да постигна един ден - да стигна в Чикаго, защото знам, че там има много българи. Около 200 000. Ако един ден видя, да кажем 20 000 с българското знаме…това ще бъде уникално.

Не е само футбол, не е само баскетбол, не са само тези спортове в България. С бейзбола можеш да си отвориш много път, особено в Щатите. С една стипендия и влизаш в професионалния бейзбол и подписваш професионален договор, това е", сподели в студиото на Sportal Йоанис Александров.

За целия му спортен път до момента, за тренировките, целите и мечтите на младия бейзболист може да научите във видеото.

Последвайте канала ни в

Снимки: Борислав Трошев

Още от Други спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти