Павел Колев: Левски приема дарението на Пеевски, до края на юли ни трябват 3 милиона

Изпълнителният директор на Левски Павел Колев говори пред медиите след проведеното днес събрание на Управителния съвет на клуба.

"Първа точка беше разглеждане на възможността за свикване на Общо събрание на Левски. На 6 юли ще свикаме такова, ще има и втора дата - 22 юли. Преди това не можем да го свикаме по закон, детайли едва ли ви интересуват.

Дали ще получим да проведем Общо събрание на закрито е важен въпрос, защото Левски има над 1000 акционери. Ако не може, ще го проведем най-вероятно на стадион "Георги Аспарухов".

Обсъдихме и финансовото състояние на клуба, какви приходи очакваме, трябва да увеличим малко приходната част в тази тежка ситуация. Обезсилване на акциите е доста сложна процедура, крие рискове и иска съгласието на мажоритарния акционер.

Не мога да кажа колко точно ще е нужно на Левски, може би до края на юли ще ни трябват към 3 милиона. Няма промяна относно акциите.

Дарението от Делян Пеевски ли? Управителният съвет има позиция, че ние носим отговорност към акционерите на клуба и привържениците на Левски да направим така, че клубът да оцелее. Затова няма какво да правим освен да приемем дарието и да го изхарчим прозрачно.

Трябва да предадем Левски в добро състояние на следващото управление. Левски не се е молил за това дарение, не сме поставяли условия кой да дарява и кой не. Има дарители, привърженици и на ЦСКА. Всеки дарява по своите възможности, разбира се.

На нас условия никой не ни е поставял, ние нямаме задължение освен да похарчим парите прозрачно. Аз ще нося отговорността и ще понеса негативите, ако има такива. Най-добрият вариант е да дойдат тук хора, които да носят отговорността. Не мога да коментирам онлайн гласуването на Васил Божков", каза Колев.

„Най-спешните плащания си остават такива, каквито ги знаете вие. По-прозрачен клуб от Левски няма. Всички знаят разходната част на бюджета. И за хората е важно да знаят, че един бюджет си формира на база на възможности. Най-важното са заплатите на футболистите. Правим всичко възможно да ги задържим, за да можем да реагираме при отваряне на трансферния прозорец. Имам информация, че трябва да постъпят нови дарения. Ще бъдете информирани така, както бяхте информирани вчера. Вчерашното съобщение имаше за цел да информира обществеността. Последните години са правени подобни дарения, просто не е било съобщавано. Смятаме, че е честно пред хората да знаят какви пари са постъпили в клуба“.

„Наско Сираков не е присъствал на УС. С него разговаряхме преди срещата. Разговаряхме за бъдещето на Левски и какви са възможните варианти. Голмайстор номер 1 на този клуб е нормално да се вълнува от това. Сираков получи доста солидна подкрепа от левскарската общност. Вчера и Пламен Николов беше при мен. Непрекъснато си говоря с ветерани“.

„Дължим заплати и за април. Не сме в състояние да погасим всички заплати към футболистите. По устава на Левски и търговския закон Тръста също може да свика общо събрание. Обединихме се около идеята клубът да свика Общо събрание. В днешния ред ще присъства годишният финансов отчет и одиторският доклад. Смяната на собственост не се решава от ОС. Тя става със сделка – джиросване на акциите. Ние в момента не знаем дали мажоритарният собственик ще се появи на ОС. Смятам, че Левски винаги е имал нужда от Наско Сираков. Това е човек, от когото можеш само да се учиш как се управлява футболът“.

„Активите могат да се превърнат в пасиви много бързо. Успяваме с разговори, комуникация и честност да се разберем с футболистите. Дължим им го и в нито един момент не сме го пренебрегвали. Имал съм онлайн разговори с тях и по време на пандемията. Част от тях са чужденци и им е трудно да влязат в българския бит и душевност, а и манталитетът им е друг. Не очаквам да има взрив на тази бомба, но работи някакъв часовников механизъм“.

„Не се чувствам готов за старта на първенството, защото постоянно съм зад бюрото. Футболистите тренират и атмосферата в отбора е добра. Те са жадни за футбол. Имам случай на чужденец, който е абсолютно сам тук. Семейството му го няма, а той прекара два месеца затворен вкъщи сам. Футболистите на Левски играят без премии много преди извънредното положение и финансовите проблеми, които изпита клубът. Това решение беше взето преди края на миналата година на базата на представянето. Говорите в момента с човек, на когото сметката му е на минус. Който мисли, че е лесно, нека дойде тук на мое място“.

„Клубът може да влезе в режим на несъстоятелност. Това ще е най-лошият сценарий за Левски и се надявам да не се стигне дотам. Имам екип, който седи денонощно в офисите с мен и работи по това да могат хората да получават нещо в замяна за парите, които дават за клуба. Няма как да обещая на хората, че от утре ще започнем да печелим милиони от телевизионни права и мърч. Спасението на Левски минава през много сериозно орязване на бюджета и набиране на приходи не само чрез дарения. Компания предложи по 6 милиона евро за 3 години, което прави 18 млн. евро. Първо обаче фирмата е регистрирана в държава като офшорна компания и второ - всички детайли и информация, която успяхме да съберем за нея, правят меко казано под въпрос възможността Левски да се обвърже с тази компания“.

Следвай ни:

Carlsberg "Домът на Феновете" е новата секция на Sportal.bg за игри. С регистрацията си Вие ще можете да персонализирате Вашето съдържание и да участвате в нашите игри за страхотни награди.

Регистрирай сe

Още от БГ Футбол

Виж всички