Вдовицата на Гунди с разтърсващи думи за гаврата с Левски, Васил Божков и феновете

Вдовицата на Гунди с разтърсващи думи за гаврата с Левски, Васил Божков и феновете

Съпругата на най-великия футболист на Левски Георги Аспарухов - Величка Маркова, следи отблизо какво се случва със "синия" клуб. Специално за читателите на "България Днес" тя откровено сподели своята болка. Разговорът е минути след като от ръката на вдовицата беше свален гипс, с който престоя 32 дни. Причината е падане у дома на плочките.

Г-жо Маркова, в последните дни съдбата на "Левски" отново беше превърната в панаирджийска мечка. Как приемате подобно отношение към името на един от най-великите български клубове?

- Следя всичко. Много лош вкус от страна на Васил Божков да се изгаври по този начин. "Левски" не е само футболен клуб. "Левски" е кауза и религия. Има толкова много почитатели. Да си правиш икономически игрички или да си разчистваш сметки, използвайки клуба, за мен е отвратително!

Тити Папазов се самопредложи да вземе акциите на клуба. Това добър вариант ли е?

- Ако Тити вземе акциите, надали може да направи нещо. Той е много ентусиазиран човек. Прави го от чиста любов към "Левски". Трябва на друга основа да се постави бъдещето. Колко собственици се смениха. Всичките бяха богати. А в крайна сметка клубът дължи много пари. Да се чуди човек как се получава това. Хората не вярват и на тръст "Синя България". Нека да се почерпи международен опит при подобна ситуация. Не съм веща в организационните въпроси, но в България не можем да говорим за благодетели. Едно време е имало хора, които са наричани меценати. Те са подкрепяли клуба с чиста душа. Сега се въртят игрички.

Защо бизнесмени, които никога не са имали нещо общо с клуба, са допускани да станат собственици?

- Хората, които обичат "Левски", не трябва да бъдат замесвани в схеми. Отборът трябва да е извън политиката.

Как приехте смяната на името на стадиона от "Георги Аспарухов" на "Виваком Арена"?

- Казала съм си мнението по този повод. Видяхте колко бързо се разведохме с "Виваком".

Какво би казал Гунди за това, което се случва с "Левски"?

- Не знам какво щеше да каже. Със сигурност щеше да е дълбоко огорчен от действията на Божков. Унизително е да се въргаля името на клуба от непочтени хора. Може би съм малко крайна. Не познавам никой от така наречените благодетели на "Левски", но досега не съм видяла коректно отношение. Докато Гунди беше жив, времената бяха много различни. Сега хората станаха алчни. Те искат и не са склонни да дават. Във футбола е същото. Футболистите искат, а даването отива на заден план. През 60-те години да носиш фланелка на "Левски" беше гордост. Футболистите бяха закърмени от деца и юноши с клуба. На пръсти се брояха тези, които идваха от чужд отбор. Сега децата тренират, хвърлят се и се появява някакъв безхаберник, на когото плащат доста солидна сума. Заиграва в отбора, а истинските левскари подсмърчат отстрани. След това феновете обвиняват, че "Левски" не върви. Много съм разочарована от част от публиката в клуба. По-кресливата част. Вероятно има и по-читави хора, на които не им чуваме гласовете. Чета във фейсбук как някои обясняват колко прав бил Божков. Започват се разговори на политическа тема и клубът остава на задна линия.

Божков призова феновете да го подкрепят, когато държавата тръгна да отнема неговия бизнес. Беше ли това коректен ход?

- Божков се заяви като собственик, след като го натиснаха икономически и му отнеха бизнеса. Дотогава бягаше да се обяви открито - "Аз съм собственикът на "Левски". Не го познавам и нямам представа що за човек е. Не му прави чест това, което разигра с "Левски".

Клубът отива към фалит. Може ли някой да го спаси?

- Дали най-добрият вариант не е да се обяви фалит и да се тръгне отначало с чистата идея? Има доста международни примери в това отношение.

Ще бъдат ли отблъснати още фенове и малки деца след всичко, което се случва?

- На Васил Божков дали му е минало през ума как се чувстват дечицата, които летят в облаците, когато облекат синята фланелка. Чувствам се омерзена. Има нужда от кардинална промяна. Със закърпване и нови благодетели видяхме, че не става. Нека да оставим настрана романтичните чувства. Чудя се що за бизнесмени са тези хора, щом не могат да направят успешен проект от клуб с толкова много привърженици и богата история. Като погледне човек и през другите отбори колко лица с прякори минаха...

Последвайте каналите ни в:

Битката започна!
Докажи, че познаваш шампионата на Стария континент и спечели посещение на мистичния Анфийлд!

Включи сe

Още от БГ Футбол

Виж всички