“Запомнете това име”: Никола Абаджиев

Никола Абаджиев е най-новото име в рубриката "Запомнете това име" с автор Рая Иванова. В нея Sportal.bg представя на читателите си талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Абаджиев е на 19 години и е национален състезател по кайтсърф. В началото на тази година младокът стана вторият българин след акропланериста Веселин Овчаров, който се присъединява към екипа с атлети на Red Bull. През февруари Никола постигна още един голям успех в кариерата си - завърши пети на Световното първенство по кайтсърф в Кабо Верде във фрийстайл сесията. Успехите пред него предстоят тепърва, а повече подробности за водния спорт с висока доза адреналин ще научите от интервюто с Никола Абаджиев. 

КРЪВТА ВОДА НЕ СТАВА

Роден в семейство на сърфисти, Никола се качва на дъската още в ранна детска възраст: “Не помня много. Трябва да е било преди около 10-11 години. Започнах със сърфа покрай моето семейство - баща ми кара сърф, майка ми е карала сърф, всичките ни приятели от компанията карат сърф. Това е един начин на живот, около който и аз съм се завъртял. А сега означава всичко за мен.

34 "Запомнете това име" с Никола Абаджиев

Не възприемам сърфа като професия, а като начин на живот. Надявам се да продължа за в бъдеще да се състезавам в кайтсърфа на едно добро ниво. Но наистина не знам дали ще мога да се издържам от кайтсърфа. Сигурно ще трябва да се занимавам и с нещо друго, но се надявам да бъда близо до морето и да карам.”

34 "Запомнете това име" с Никола Абаджиев

ДОБРЕ ДОШЪЛ В ОТБОРА НА RED BULL

От началото на годината става част от екипа с атлети на Red Bull, като влизането в това семейство остава паметен момент за него: “Цялото това нещо с Red Bull е невероятно и все още не мога да повярвам, че е истина. Когато кандидатствах, нямах големи очаквания, че ще бъда приет. Подадох си CV-то на един ивент на Red Bull, където се запознах с Ива. Тя ми предложи да кандидатствам. Пратих си CV-то и чаках половин година. Тогава Ива Лефтерова и Веселин Овчаров ме извикаха на една среща на Витоша. Казаха ми, че имат новини от Red Bull. Нямах никакви очаквания, отидох горе, където Весо си извади парапланера. Заедно скачахме и във въздуха той ми каза: 'Добре дошъл в Red Bull’. Това беше уникално изживяване. Винаги съм мечтал да летя, но никога не си бях представял, че ще летя с Весо, който е един уникален атлет и човек. Това е едно незабравимо изживяване, дори по-велико от това, че съм приет в Red Bull.”

ПЕТИ НА СВЕТОВНО - ОЧАКВАНО ИЛИ ИЗНЕНАДВАЩО?

През февруари 2019 година Никола постига най-големия успех в кариерата си до момента. Класира се пети на Световното по кайтсърф в Кабо Верде във фрийстайл сесията: “Определено това класиране беше изненада и за мен самия. Преди състезанието не бях карал доста дълго време, защото съм в София и ходя на училище. В началото загрях, покарах със световните карачи - видях какво правят те. Сега се готвя за останалата част от състезанията и дано се представя добре.”

ЦЕЛИ И МЕЧТИ

Никола следва целите си и ги изпълнява една по една: “Поне за тази година целите ми са да съм в Топ 15 в ранглистата на края на годината. Надявам се да се справя с тази задача. Не е лесно, но ако се явя на всички състезания и се справя физически и психически, ще успея.”

34 "Запомнете това име" с Никола Абаджиев

ИСПАНСКАТА ГИМНАЗИЯ И ОКЕАНОЛОГИЯТА

Младокът е последна година ученик в Испанската гимназия в София и заляга здраво над учебниците, тъй като иска да продължи образованието си в чужбина: “Съчетаването е малко трудно, защото за да караш сърф, особено през зимата, трябва да си далеч от България. Пътуването изисква доста време и доста енергия. Учителите ми са толерантни - пускат ме, разбират ме, помагат ми, за което им благодаря. Сложно е - когато пътувам, уча, а когато се връщам ме изпитват малко повече, но се справям добре. Надявам се да ме приемат в университетите, в които кандидатствам.

34 "Запомнете това име" с Никола Абаджиев

Идеите ми са свързани с океанология и други материи, свързани с природата и морето. Засега съм се запътил към Испания, но ще си подам документите на няколко места и ще видим къде ще ме приемат. Всички университети, които съм си харесал, са на брега на морето и има безброй спотове за кайт и за сърф, така че смятам, че няма да ми е толкова трудно. Морето ще ми е близо, ученето ще ми е близо, така че се надявам да успея да ги съчетая.”

Цялото интервю с Никола Абаджиев може да намерите във видеото
Снимки: Владимир Иванов/Sportal.bg и личен архив

Всички издания на "Запомнете това име" ТУК!!!

Още от Водни спортове

Виж всички