Невероятната серия на Дей продължава - подчини и Селби

Невероятната серия на Дей продължава - подчини и Селби

Райън Дей постигна изключително важна и впечатляваща победа с 6:3 над световния шампион Марк Селби в 1 кръг на “Шампионата на играчите” по снукър в Ландъдно. 37-годишният уелсец постигна 12-а поредна победа в световния тур, като се стреми да стане първият майстор на щеката от 17 години насам, който печели три поредни турнира - Дей вече взе купите от Откритото първенство на Гибралтар и Румънския Мастърс.

Той със сигурност обаче поднесе още напрежение на шампиона от “Мастърс” Марк Алън, защото го изхвърли от топ 16 в класацията “Надпреварата за “Крусибъл” и засега той се намира в позиция за директно класиране на Световното първенство.

Марк Селби пък продължава неубедителното си представяне в последно време, като му предстои защита на титлите в Откритото първенство на Китай и “Крусибъл”, но резултатите му в последно време са крайно незадоволителни.

Дей започна ударно двубоя със сенчъри брейк от 107 точки, за да открие резултата. Вторият фрейм бе доста по-оспорван и Селби имаше възможност да го измъкне по цветовете, но серията му от 30 точки бе спряна на последната черна, която не можа да атакува за реализиране. По време на визитата си Веселяка от Лестър вкара по изумителен начин червена за среден джоб, пращайки бялата през два борда.

Впоследствие двамата подхванаха сейфти размяна по най-скъпата топка при резултат 64-62 за Веселяка от Лестър, който първи получи възможност да я вкара, след като Дей не прецени своя защитен удар. Световният шампион обаче се провали от дистанция и заложи черната на “жълтия” джоб за своя съперник, който с благодарност я реализира, за да поведе с 2:0.

Селби отговори подобаващо на предизвикателството със силна точкова серия на свой ред - 96 безответни пункта в третата партия за 2:1, като в течение на визитата си той трябваше умело да контролира кюбола по дължината на масата, реализирайки фрейм-бола си с комбинация по розовата, която бе в боулк зоната. Разположената до горния борд червена не му позволи да направи сенчъри, но и този брейк бе достатъчно солиден, за да подскаже на публиката и на Дей, че Веселяка от Лестър няма да се даде без битка.

За втори път в мача обаче 37-годишният уелсец отмъкна фрейм под носа на съперника си с точен изстрел по последната черна, натрупвайки добър аванс на интервала - 3:1. Добрата серия на Дей продължи и след почивката, като поредица от 63 му осигури аванс от 71-0, който бе достатъчен за увеличаване на преднината в партиите.

Веселяка от Лестър направи солиден брейк от 51 точки, спирайки на последната червена, за да си изкове под голямо напрежение комфортна преднина на масата, оставяйки съперника си в нужда от цели три снукъра - 4:2.

Селби намали на 4:3 чрез серия от 71 впоследствие и заплаши да осъществи един от поредните си обрати в момент, когато изглежда притиснат до стената. Страхотен плант от страна на Дей даде начало на печеливш брейк от в осмия фрейм за 5:3, а страхотно разчистване на стойност 133 му осигури прекрасен завършек на завързания дуел.

В четвъртфиналите Райън Дей ще се изправи срещу сънародника си Марк Уилямс, който срази Ян Бинтао с 6:2.

Още от Снукър

Виж всички