Световното е в "Крусибъл" заради историята, но Китай ще пише своя

Световното е в "Крусибъл" заради историята, но Китай ще пише своя

Световното първенство по снукър ще се провежда още поне 10 години в шефилдския театър "Крусибъл", след като Бари Хърн подписа официално договора в началото на тазгодишното издание на шампионата на планетата.

С това опасенията на традиционалистите, че Китай може да "открадне" най-важния турнир в календара бяха заличени. Председателят на World Snooker Бари Хърн обяви, че азиатската страна ще започне да пише "своя история" в снукъра, намеквайки, че турнирите в Китай ще се превърнат в най-богатите от ранкинг системата.

Ето какви са плановете на Бари Хърн за прогреса на снукъра в следващите няколко години:

1. Общият награден фонд за следващия сезон ще набъбне до 12 милиона паунда. Преди седем години е бил 3.5 милиона. Когато Хърн пое World Snooker е гарантирал определени стандарти и завишаване на парите в спорта, като обещаните суми са надхвърлени в момента с цели 25 милиона паунда през годините.

2. В края на догодишното Q School (квалификационно училище) ще започне Challenge Tour между желаещите да станат професионалисти, като победителят и завършилият на второ място ще получат карти за световния тур.3. За първи път в историята на снукъра премахваме таксите за участие в турнири и се отказваме от половин милион паунда, които те носеха като доход. В миналото именно тези такси бяха основният приход на World Snooker, но това вече не е така и по този начин може да спестим на всеки играч (това важи за професионалистите) играч около 4-5 хиляди паунда разходи. Също така ще се увеличат парите от наградни фондове в началните фази на турнирите.

4. Тази година наградният фонд на Световното първенство е 1.75 милиона паунда, а шампионът ще получи безпрецедентните досега 375 хиляди. Догодина наградният фонд ще е 1.968 милиона, като 425 хиляди ще бъдат за победителя. През 2019-а пък наградният фонд ще бъде 2.25 милиона паунда, а за шампиона ще се полагат 500 хиляди паунда.

5. Имаме нов договор с Китайската държавна телевизия за следващите 10 години, като в момента обобщаваме промените в структурата на наградните фондове на китайските турнири. Те ще бъдат значителни. "Крусибъл" остава дом на Световното заради историята, но Китай ще пише собствена история.
5. Следващата ни цел е общият награден фонд за сезон да стигне 15 милиона, а след това и 20.

Последвайте канала ни в

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти