ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Хигинс си поигра на "Д-р Джекил и мистър Хайд" в полуфинала с Хоукинс

Хигинс си поигра на "Д-р Джекил и мистър Хайд" в полуфинала с Хоукинс

4-кратният световен шампион Джон Хигинс се оттегля с аванс от 5:3 след края на първата полуфиналната сесия (от общо четири) с Бари Хоукинс на Световното първенство по снукър в „Крусибъл“.

Дори без сенчъри брейк за Вълшебника от Уишоу не бе проблем да впечатли публиката с представянето си, особено в преди интервала, макар и двамата майстори да изглеждаха под влияние на напрежението, защото и за двамата дуелът бе знаков.

Хигинс преследва шестото си класиране на финал в Шефилд и евентуално пета титла, докато Ястреба е най-постоянният играч в „Крусибъл“ от 2013 насам, когато отстъпи в битката за трофея на Рони О‘Съливан.

Хоукинс именно е с безпрецедентни пет поредни четвърфинала на световни първенства, а и за четвърти път в последните пет издания на шампионата е на полуфинал. На световния номер 7 обаче титлата продължава да се изплъзва, докато Вълшебника от Уишоу я спечели в последните три случая, когато бе на полуфиналите. 41-годишният шотландец също така взе аванс след първата сесия в предпоследната фаза в Шефилд, което му се бе случвало само още два пъти в предишните си седем участия на този етап от най-важния турнир в снукър календара (за последно срещу Марк Алън през 2009 година).

До интервала Хигинс просто унищожаваше съперника си във всяко едно отношение и бе абсолютен господар, а за това красноречиво говореше и резултата от 4:0. Хоукинс реално получи шансове да изгради брейкове във всеки един от фреймовете, но не се възползва от нито един от тях достатъчно, за да доближи дори откриването на сметката си.

Дори в четъртата партия, когато Вълшебника от Уишоу направи странен пропуск, докато се бе развихрил между топките и очакваше своя фрейм-бол (69-0), англичанинът не се възползва от неочаквания си шанс. Той направи серия от 59 и се нуждаеше от последните розова и черна, за да „открадне“ партията, но вместо това не само сбърка 6-точковата топка с механичния мост, но и я заложи за съперника си.

Хигинс я реализира и поведе заслужено с 4:0, с което допълни парадокса в мача – най-голямата му серия за малко не му донесе спечелването на партия, тъй като в предишните три стигна до успеха след 63, 40 и 59. И един фантастичен сейфти удар във втория фрейм с помощта не само на механичния мост, но и на всички удължители под масата.

Интервалът обаче се отрази много по-добре за Хоукинс или по-скоро негативно за Хигинс, който започна да прави нетипични дотогава груби грешки при сейфти удари. Също така Вълшебника от Уишоу не се възползва от шанса си първи да се развихри между топките в петия фрейм и спря едва на 30, за да може Ястреба със серии от 38 и 62 да открие сметката си – 4:1.

Шотландецът продължи с подаръците в следващата партия и Хоукинс я грабна с втория най-висок брейк за вечерта от 72 – 4:2. Странно се разви седмия фрейм, който все пак отиде на сметката на Хигинс, но той пропусна цели два фрейм-бола, само че нямаше кой да накаже пропуските му. По крайно странен начин Хоукинс закачи черната в най-неподходящия момент и пропиля шанса си да търси снукъри – 5:2.

Формата на шотландеца спадна значително след интервала и това бе видимо и от последната партия за вечерта, в която той пак имаше шанс първи да изгради брейк, но стигна само до 38, преди да предостави масата на Ястреба. Той направи най-голямата серия за сесията – 74 – и намали щетите почти до минимум, фиксирайки резултата на 5:3.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти