ПОДКРЕПИ ЛЮБИМИЯ СИ ОТБОР В НАЦИОНАЛНОТО ПРЕБРОЯВАНЕ НА ФЕНОВЕТЕ

Късен рейд минимизира щетите за Селби във финала в "Крусибъл"

Късен рейд минимизира щетите за Селби във финала в "Крусибъл"

Звездата до името на Джон Хигинс в историята на снукъра е на път да заблести много по-ярко, тъй като той води с 10:7 във финала на Световното първенство в „Крусибъл“ на защитаващия титлата си от миналата година Марк Селби.

Вълшебника от Уишоу като цяло заслужено се оттегля с аванс в първия ден на битката за трофея, защото превъзхождаше съперника, но Веселяка от Лестър се опази от катастрофа и загатна, че се е пробудил. Той имаше 30-минутна суша откъм реализирана топка до момента, в който намали на 10:5, така че самото му изоставане е най-доброто възможно за него, предвид факта, че изоставаше с 3:9 и 4:10.

Хигинс опази половината от аванса си и като цяло няма защо да бъде особено недоволен, но за всички бе видно, че Селби започва да обръща хода на събитията и се подготвя за обрат.

Световният шампион започна вихрено сесията и дори имаше достатъчно топки на масата за сенчъри, като все пак се задоволи с отлична серия от 86 за 6:3. Селби имаше възможност да изгради съпротива във втория фрейм за вечерта, въпреки че Хигинс първи пое контрол над масата и натрупа солиден аванс в точките. Англичанинът обаче не можа да притисне сериозно съперника си и съответно бе принуден да се предаде, след като направи и фаул – 7:3 за Вълшебника от Уишоу.

Веселяка от Лестър получи наистина притеснителни сигнали в следващия фрейм, защото не просто го загуби, но го загуби след като бе повел по точки и предстоеше да проведе тактически дуел. Световният номер 1 обаче направи фаул по зелената и предостави фрий-бол на Хигинс, който оттам се възползва, за да разчисти за вече започващото да става крайно убедително 8:3.

Шотландецът пропусна фатално розова към средния джоб (за втори път той направи пропуск по топка към него във фрейма), а Селби този път не допусна изненади и направи достатъчно, за да се прибере на почивка при доста по-приемливо изоставане от 4:8.

Интервалът не се отрази позитивно на Веселяка от Лестър, защото руслото на мача не се промени по никакъв начин – той пак се оставяше да бъде победен без някаква брилянтна серия или надвиване в тактически дуел от съперника. Хигинс уверено грабна следващите два фрейма, като в 14-ия направи и брейк от 74, за да дръпне с 10:4.

При такова положение мачът лесно можеше да се превърне в катастрофа за защитаващия титлата си шампион, но той реагира повече от подобаващо – 81 и 121 в следващите два фрейма не просто за намаляне до 6:10, а и за психологическо предизвикателство. Селби наниза 67-ия си сенчъри брейк в „Крусибъл“ и 473-и в кариерата, като най-после индикира, че е „влязъл в час“ във финала.

Последният фрейм от сесията бе доста драматичен и изпълнен с прояви на разочарование, както и с фрапиращи пропуски. При 47 в актива си от визитата на масата Селби пропусна лесна червена за горния десен джоб, което върна Хигинс на масата, но той се провали чутовно с елементарна позиционна грешка при пласирането за наличната червена. Оттам той остана видимо разочарован, а Веселяка от Лестър като опитен хищник се възползва, за да фиксира пасива си на края на деня с пасив от само три фрейма – 7:10.

Последвайте каналите ни в:

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти