Дохърти на финалната права за първо участие в "Крусибъл" от 2014-а

Дохърти на финалната права за първо участие в "Крусибъл" от 2014-а

Световният шампион по снукър през 1997 година Кен Дохърти стигна последния трети кръг на квалификациите за “Крусибъл” след категорична победа 10:4 над Джерард Грийн. Така ирландецът е близо до завръщане в шефилдския “театър на мечтите” за първи път от 2014-а, като се представя далеч по-добре в пресявките в сравнение с миналия сезон, когато поражението с 4:10 от Бен Ууластън му коства професионалния статут.Естествено, Дохърти получи специална тур карта за цялостни заслуги към спорта и се възползва от нея достатъчно добре, стигайки полуфинал в Рига Мастърс и осминафинали на още два ранкинг турнира през 2017/18.

Дохърти имаше аванс от 5:4 след първата сесия на дуела с Грийн, но във вечерния сегмент не допусна никакво отпускане и спечели петте последователни фрейма.

Успехът му ще поднови съперничеството с двукратния финалист в “Крусибъл” Матю Стивънс, който надделя драматично с 10:9 над китайския тийнейджър Сижун Юан и също стигна третия последен кръг на квалификациите.

“Има още един мач, така че не съм още толкова развълнуван. Радвам се, че играх доста добре. С Матю сме правили фантастични мачове през годините, играли сме в “Крусибъл”, а и той ме победи във финала на “Мастърс”. Няма да е лесно срещу него, защото е класа. Мачовете в квалификациите не са като никои други, усеща се огромното напрежение сред играчите”, коментира Дохърти.

6-кратният победител в ранкинг турнири от Ирландия има 9 победи над Стивънс, който го е побеждавал също толкова пъти досега, а един двубой е завършил наравно. Ето мачовете им на турнирите от “Тройната корона”:

Световно първенство 1998, 1/4-финал: 13:10 за Дохърти

“Мастърс” 2000, финал: 10:8 за Стивънс

Шампионат на Обединеното кралство 2001, 1/4-финал: 9:7 за Дохърти

“Мастърс” 2003, 1/8-финал: 6:5 за Дохърти

Световно първенство 2006, 1/8-финал: 13:8 за Дохърти

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти