"Запомнете това име": Мария Божидарова-Хинкова

Мария Божидарова-Хинкова е поредният гост в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Мария е на 14 години и е състезателка по ски бягане.

Родена е в София, но преди няколко години се мести с родителите си в Банско. Именно там започва да се занимава със ски бягане под ръководството на Елена Петакова и след три години тренировки вече може да се похвали с доста медали, включително и от Балканиада.

"Преди три години се преместихме в Банско, тъй като родителите ми решиха, че тук начинът на живот е по-добър. Като бях в София тренирах плуване 1-2 години, но още на първата година тук майка ми се разхождаше из центъра и видя деца, които отиваха на тренировка със ски ролки. Попита ги какво е това и на следващия ден отидохме на тренировка", сподели пред Sportal.bg за първите си стъпки в ски бягането Мария.

14-годишната девойка все още не е наясно в коя посока ще я поведе животът, но за момента спортът е на челно място за нея: "Обичам този спорт, защото си в планината и си навън, на снега. Не съм много сигурна какво искам да постигна, имам медали, но ще се състезавам, докато ми харесва да го правя."

Ще поеме ли по стъпките на родителите си, които са архитекти? Или по тези на дядо си, който е художник? Отговорите на тези въпроси и още интересни неща за Мария Божидарова-Хинкова може да откриете във видеото.

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти