"Запомнете това име": Мария Божидарова-Хинкова

Мария Божидарова-Хинкова е поредният гост в рубриката на Sportal.bg "Запомнете това име" с автор и водещ Рая Иванова. В нея ние ви представяме талантливи български спортисти на възраст между 14 и 19 години. Мария е на 14 години и е състезателка по ски бягане.

Родена е в София, но преди няколко години се мести с родителите си в Банско. Именно там започва да се занимава със ски бягане под ръководството на Елена Петакова и след три години тренировки вече може да се похвали с доста медали, включително и от Балканиада.

24 "Запомнете това име" с Мария Божидарова-Хинкова

"Преди три години се преместихме в Банско, тъй като родителите ми решиха, че тук начинът на живот е по-добър. Като бях в София тренирах плуване 1-2 години, но още на първата година тук майка ми се разхождаше из центъра и видя деца, които отиваха на тренировка със ски ролки. Попита ги какво е това и на следващия ден отидохме на тренировка", сподели пред Sportal.bg за първите си стъпки в ски бягането Мария.

24 "Запомнете това име" с Мария Божидарова-Хинкова

14-годишната девойка все още не е наясно в коя посока ще я поведе животът, но за момента спортът е на челно място за нея: "Обичам този спорт, защото си в планината и си навън, на снега. Не съм много сигурна какво искам да постигна, имам медали, но ще се състезавам, докато ми харесва да го правя."

24 "Запомнете това име" с Мария Божидарова-Хинкова

Ще поеме ли по стъпките на родителите си, които са архитекти? Или по тези на дядо си, който е художник? Отговорите на тези въпроси и още интересни неща за Мария Божидарова-Хинкова може да откриете във видеото.

Последвайте каналите ни в:

Снимки: Владимир Иванов

Още от Зимни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти