История на Бразилското Джу Джицу (част I)

История на Бразилското Джу Джицу (част I)

Кои са семейство Грейси и с какво са известни в света на бойните изкуства?

Историята на Грейси клана е прекалено обширна, но ще се опитаме да представим главните събития и лица, довели до увековечаването на фамилията. Безспорно е, че всеки, който практикува какъвто и да е боен спорт е чувал това име. Спокойно можем да твърдим, че те успяват да променят представите на хората относно това какво представлява реалистичния ръкопашен бой между двама съперници. Вписват се като най-голямото семейство-атлети в света, като повече от 40 членове са посветили живота си на тяхната система.

Какво представлява Бразилското Джу Джицу - видео

В това видео можете да видите част от събитията довели до неимоверното разрастване на този спорт и у нас, както и да се запознаете с някои от основните ключове, прилагани в тази дисциплина. 

Но първо да започнем с малко история и интересни факти. Всички големи имена и шампиони на семейството, с които ще ви запознаем тук, са потомци на Джордж Грейси - основоположникът на фамилията. Той е шотландец от Дъмфришайър, който емигрира през 1826г. в Бразилия. Неговият внук – Гастао Грейси е бил важен бизнесмен, който работел с Американския цирк в един от най-големите градове в северна Бразилия – Белем. Там той се запознава с Митсуйо Маеда – легендарен джудист и Джу джицу боец, който е и пряк ученик на създателя на Джудо – Джигоро Кано. Най-големият син на Гастао, на име Карлос, с интерес наблюдавал презентирането на Джудо и традиционно Джу джицу от японеца и имал аспирации да изучава тези бойни изкуства. През 1921г. Маеда приема Карлос за свой ученик и това променя света на бойната сцена завинаги. 


Карлос предава научените техники на своите братя.
Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Хелио Грейси

Най-малкият сред тях – Хелио, бил прекалено болнаво момче за да тренира този сериозен и изискващ сила и издръжливост спорт. 

Въпреки това, Хелио се учил гледайки Карлос, който вече имал и други ученици. На Хелио му се налагало да видоизменя техниките така, че той да може да ги изпълнява, въпреки слабото си физическо състояние. Един ден Карлос закъснял за тренировка с негов ученик и Хелио предложил той да го замести. Човекът бил толкова доволен, че проявил по-голям интерес да тренира с него отколкото с брат му. Карлос се съгласява и от този ден нататък Хелио става инструктор. 


Важно е да знаем, че те двамата биват смятани за създателите на Бразилското Джу джицу или Грейси Джу джицу, заради видоизмененията, които прилагат в техниките, чрез които използвайки позициониране на теглото и лостовата система, спортът става достъпен и подходящ, както за хора с впечатляващи физически дадености, така и за тези от нас, които не са надарени с невероятни атлетически способности.

За да докаже ефективността на своето бойно изкуство, Хелио предизвиква всички известни бойци от различни стилове в Бразилия и света. Има множество (над 18) вале-тудо (буквално преведено – „всичко е позволено“) двубоя, като някои от опонентите му са били световни шампиони по борба в тежка категория, световни шампиони по карате, джудо и други бойни стилове. Победата му над втория най-добър боец от Япония – Като, му дава шанс да излезе срещу смятания за номер едно боец по джудо за това време в света – Масахико Кимура. Хелио( 65кг. ) е бил с около 20 кг. по-лек и загубва мача, но японецът бил толкова впечатлен от иновативните и различни техники на Грейси, че го кани да преподава своята версия на Джу Джицу в Императорската Академия. Хелио предизвиква и легенди по бокс като Джо Луис и Примо Карнера, но те отказват схватките. През по-голямата част от кариерата си, той е смятан за боец номер 1 на Бразилия.

Хелио Грейси е един от първите спортисти-герои в бразилската история. Той е избран за „Мъж на годината” през 1997г. от американското издание за бойни изкуства – „Black Belt magazine”. Има степен 10ти дан червен колан по Бразилско Джу джицу – най-високата степен, присъща само на тези, чиято слава, принос към изкуството и лични постижения са изключителна рядкост. Обучил е множество сърцати бойци, които да продължат популяризирането на Грейси джиу джицу. Грандмастър Хелио Грейси издъхва на 29 февруари 2009г. на 95-годишна възраст. 

Карлсон.

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Карлсон Грейси

Син на Карлос Грейси. Смятан за един от най-добрите представители и като състезател, и като треньор на таланти. 

В един толкова голям клан, препълнен с шампиони и състезатели, често членовете на семейството имат различни виждания за това как да се преподава изкуството и какъв път да се поеме. Заради това и през годините са се формирали различни „лагери”. Грандмастър Карлсон има доста по-твърд подход, що се отнася до неговото Джу джицу. Известен е с твърдението си, че никога не би изправил един срещу друг двама състезатели с еднакви умения, но сериозна разлика в теглото. Той има силен старт в кариерата си на боец, след като на 23 години побеждава Валдемар Сантана. С тази победа връща честта на Грейси семейството, след като Сантана (бивш ученик на Хелио) побеждава основоположника на Грейси джу джицу в най-дългия документиран вале-тудо мач без прекъсване от съдията (3 часа и 45 минути). С това си начинание, той показва на света, че е изключителен боец още от млада възраст. Карлсон става основен шампион на семейството и е на върха почти 30 години. Отцепва се от групата на чичо си Хелио, заради различия във вижданията, като основава един от отборите родил множество шампиони в ММА – Carlson Gracie Akademy. Сред неговите ученици са звезди, като Мурило Бустаманте, Марио Спери, Уалид Ишмаил, Пабло Попович, Стефан Бонар, Витор Белфорт и много други.

Карлосн вярвал, че за един боец е важно да се подлага на изпитания и да тества своите възможности непрестанно. Има доста истории за креативността му, като някой от тях разказват, как той често ходи на плажа в Рио и търси опоненти, съгласни да премерят сили с него. Те можели да ползват удари с ръце, крака, лакти, глава, а той търсил начини да ги победи. Използвал граплинга си и уменията по Джу джицу, но не прилагал ключове, а използвал доминантна позиция и удари и измарял своите противници докато те не се предадат.

Той е човекът, който прави Джу джицу достъпно за всички. Като пръв прави групови тренировки за голям брой ученици (преди това е било прието тренировките да са частни и с малък брой присъстващи). Отваря вратите и разрешава ученици да тренират без да плащат, като от тях иска да представят отбора на състезания.

Карлсон умира през 2006 година. Достигнал 9ти дан червен колан по Бразилско Джу джицу, той ще бъде запомнен с различния си подход, както и със знаменитите имена, които сътворява като треньор едновременно и в граплинг средите, и в свободните боеве. Заветът му ще живее още дълги години, тъй като много от днешните топ граплинг и ММА отбори ( Nova Uniao, American Top Team, Brazilian Top Team, Nova Geracao са директно свързани с академията му. 

Холс Грейси е един от най-важните членове на клана.

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси, Хелио Грейси > Холс Грейси 


Шампион на семейството през 70те години и състезател, който имплементира множество различни концепции. Той се смята за баща на съвременното Джу джицу, като внася елементи от други бойни изкуства и дисциплини. Днес това се нарича „cross training” и е използвано от голяма част от практикуващите. В основата си крос трейнинг означава взаимстване на техники от друг спорт, които помагат на развитието на основния. Холс прави точно това, като изучава и множество техники от самбо, джудо и борба и ги добавя в своя арсенал. Един интересен пример за това е, че докато Холс тренира с петкратния американски шампион в тежка категория по борба – Боб Андерсон, между тях се заформя голямо приятелство, което бива увековечено с наименуването на любимия ключ на Андерсон – Американа в негова чест. Този ключ е един от първите, които всеки начинаещ научава в старта на развитието си. Холс е известен с процента си на завършване на опоненти, които често са били по-едри от 65-килограмовия Грейси. Освен титлите му в Бразилското Джу джицу, е важно да споменем, че той става и Пан Американски шампион по борба, шампион е по самбо и републикански шампион по борба на Бразилия. Обучил е над 10 черни колана, като някои от тях са небезизвестните Ромеро Кавалканти, Карлос Грейси младши и Кролин Грейси.

Холс изиграва огромна роля за запазването на Бразилското Джу джицу като важен спорт за Бразилия. През 70те години страната минава през трудни политически турболенции и военна диктатура. Медийното внимание, разбираемо, е било насочено другаде и Грейси Джу джицу е почнало да губи скорост. Използвайки своя талант, каризма и лидерски качества, Холс повлиява на множество млади хора да потърсят начин да водят здравословен живот и да се заинтересуват относно спорта и какво може да им даде той.

Един изключителен иноватор и невероятен пионер в граплинга – Холс Грейси умира само на 32 години след инцидент с делтапланер през 1982г. За малкото време с което е разполагал, определено е успял да се превърне в легенда. Семейството казва за него : „Existe uma era antes e outra depois de Rolls” – в превод това означава, че за тях съществуват две ери. Една преди и една след Холс. За тях той е бил Джу джицу гений, който допринася за развитието на изкуството.

Хориън. Хориън Грейси е най-големият син на Хелио. Сложили са му кимоно още преди да може да ходи и на 2 годишна възраст вече участвал в демонстрации с баща си.

Митсуйо Маеда > Карлос Грейси > Хелио Грейси > Хориън Грейси 

Той е маркетинговият гений и стратегът, който направил бойното изкуство толкова популярно по целия свят. Решава да се премести в страната на неограничените възможности окончателно през 1978г. С 2000 долара в джоба си, той заминава с мечтата да направи известен занаята на своето голямо семейство. Започва да преподава в гаража си, като междувременно участва в телевизионни продукции за да се изхранва. Така става главен координатор на бойната хореография в „Смъртоносно оръжие” и „Смъртоносно оръжие 3”, където можем да видим Мел Гибсън да изпълнява триъгълно душене. Чрез неговото име и това на Рене Русо, системата за самоотбрана достига нови нива на популярност. Хориън се възползва от натрупаната инерция и през 1988г. издава документалния филм „Gracie in Action”, в който са заснети множество схватки с инструктори от други дисциплини, отговорили на Грейси предизвикателството. Записите шокират зрителите и бизнесът му процъфтява. Той е създателят на UFC – Ultimate Fighting Championship (най-голямата и известна организация по смесени бойни изкуства). Това негово начинание бива стартирано за да докаже, че Грейси Джу джицу е най-доминантното бойно изкуство при отсъствие на правила и рундове. Останалото е история.

Хориън променя бойната сцена чрез умелото използване на маркетингова стратегия. Днес всички състезаващи се топ бойци в UFC, са добре запознати с това изкуство. Отдавна са осъзнали, че без да тренират тази дисциплина, няма как да стигнат до златния пояс. Макар UFC отдавна да не принадлежи на семейство Грейси, Бразилското Джу джицу е все още неразделен компонент от MMA сцената. 

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти