Коланите в Бразилското Джу Джицу: Справедливи или да?

Коланите в Бразилското Джу Джицу: Справедливи или да?

В тази статия ще насочим вниманието Ви към темата „колани в BJJ“ и ще сравним системата за оценяване в BJJ с други индивидуални спортове. В този и следващите материали по темата ще се опитаме да ви дадем най-обща представа какво всъщност „струват“ степените по Бразилско Джу Джицу, как се получават и каква е тяхната тежест.

Какви са коланите в BJJ?

Дори да предположим, че голяма част от Вас са наясно с коланите и тяхното значение, в много вероятно да се окаже, че това всъщност не е съвсем така. Преди да се задълбочите в изследването на всички видове цветни колани и броя лентички към тях, Ви предлагаме да обърнете внимание на въпросите по-долу.

Как се получават коланите в BJJ?

Оценяването в BJJ не е строго дефинирано и в голяма степен зависи от треньорите, или по-точно от нашите учители, т.е. хората, които ръководят даден клуб. Те са хората, които взимат решението за нашето „повишение“, защото единствено те могат да оценят обективно цялостното ни развитие, отношението ни към тренировките и подхода ни към хората, с които тренираме в залата. Учителите са хората, които ни водят по пътя на BJJ и ни помагат да преодолявате новите предизвикателства. Оценката е от учителя, а всичко останало зависи от нас. След успешното повишаване обикновено следва традиция, наречена „The Gauntlet”. В нея, след като практикуващият е хвърлен веднъж от инструктора или професора си, той трябва да мине през така наречения „тунел”. „Тунелът” представлява две редици от съотборниците му, като той трябва да премине през образувалия се „процеп“. През това време понася удари с колани по гърба си от другите, като болката служи за запомняне на момента и е олицетворение на всички трудности през които минава човек за новата степен. Всеки, изпитал на гърба си (буквално) тази чест определено може да бъде сигурен, че ще пази този спомен за цял живот. Разбира се, в някои школи има и по-формализирани форми на повишаване в ранг, но в общия случай учениците са „на тъмно“ до последния момент и не очакват следващата си степен.

Коланите в BJJ и оценяването в другите спортове.

Личното ни мнение е че Джу Джицу коланите са важни и необходими освен за оценка, но и за допълнителна мотивация на всеки един желаещ да се развива в този не лек спорт. Освен това всеки цвят на колана и броя лентички върху него, ни показват къде се намираме и дали сме на прав път. Ако сравним коланите в BJJ с други спортове бързо ще забележим, че при много индивидуални спортове като бокс, борба, плуване, лека атлетика, колоездене и т.н., освен медалите, няма никакви индикация за развитието на отделния състезател независимо от това дали се занимава със спорта от една или от десет години. В други пък се те биват раздаване „на кило“, което до голяма степен обезценява стойността им.

Справедливо ли е?

Всеки, който спортува би се съгласил, че спортът ни дава удовлетворение и по един или друг начин ни кара да се чувстваме добре. Въпреки това е доказано, че наградите и отличията са най-силният стимулант и безотказен „мотиватор“ за постигане на успехи. В тази връзка смятам, че голям брой от спортистите в много от индивидуалните спортове остават леко ощетени. Защо? Защото усилията им се отличават единствено с медали от състезания. Много добри практици с дългогодишен опит не достигат до медалите заради огромната конкуренция и в известна степен труда им остава незабелязан. Вероятно е въпрос на малко късмет и много постоянство, но от друга страна има хора, които тренират за удоволствие и участието в турнири не е толкова важно за тях или просто нямат психиката за това да бъдат големи шампиони. На практика всеки спортист, независимо от това дали е състезател или практик, полага усилия години наред. Справедливо ли е всички да получат награда за усилието?Да, рабира се. Смятамe, че всеки, който полага старание и има силна воля заслужава някакъв жест или символ за положените усилия. Именно по тази причина считаме коланите и лентите в BJJ за полезни и важни. Те са символ на отношението ни към спорта, залата, учителите и не на последно място отношението ни към партньорите, с които тренираме. От друга страна, степените не могат да бъдат раздавани автоматично, формално и про форма, така че и малки деца да могат да сложат черни пояси, които очевидно изискват многогодишна практика и опит.

Това е идеята и на степените в Джу Джицу – често една лентичка на колана означава много повече от цветно парче текстил. Една лентичка на колана понякога означава много повече от победа на турнир.Тя символизира вашата работа, труд, кръв и пот. Една стъпка по-близо до следващата голяма цел!

Какво символизира белият колан в BJJ?

„Белият колан в BJJ символизира чистотата и липсата на познания в това изкуство. Това е ранг, през който са преминали както всички начинаещи практици без никакъв предварителен опит, така и легендите в този спорт. Според някои инструктори и техните по-напреднали ученици в тренировките на „белите колани“ трябва да се наблегне на техниките за измукване от критични ситуации и защитата, тъй като белите колани често са в по-неизгодна позиция, особено когато се борят с по-напредналите практици. 

Бял колан или „Оцеляване“?

„Трябва да се научите да бъдете спокойни, да не действате изцяло под влияние на адреналина, който бушува във вас, да не се опитвате да наваксате ситуациите заради добрата ви физическа форма, да разпознавате позициите и да забравите за Егото си, просто защото НИКОЙ, абсолютно никой не очаква нещо конкретно то вас. Ако насочите енергията си към цялото изживяване и му се наслаждавате, забравите за "победата'' или "загубата" то вие ще бъдете на правилния път да вземете едно от най-разумните решения в живота си - да тренирате и да се занимавате с Бразилско Джу Джицу. 

 

Какво се случва  с нас докато сме бели колани?

Първите стъпки в BJJ много приличат на оцеляване и това чудесно сравнение може да се допълни  с определние като „адаптиране“. Адаптирането към BJJ засяга първо мисленето и веднага се разбиват общоприетите стереотипи и разбирания за бойните спортове, а именно: агресия, първична сила и победа на всяка цена. Истината е, че още при първата тренировка става ясно, че в BJJ  са валидни ценности като: смирение, желание за учене и споделяне на опит. Спазването на тези правила са единствения разумен начин за развитие в BJJ, а уважението към учителите, съотборниците и залата са най-висшите неписани закони.  Всеки е добре дошъл да се учи, да се занимава със спорт, независимо дали, за да се забавлява или да се подготвя за състезания. 

 

Втората осезаема промяна засяга тялото и по-точно: тонуса, силата, координацията и движенията, които със сигурност, подчертавам със сигурност не сте имали в обичайното си ежедневие. 

Ако трябва да синтезираме „задълженията” на белия колан в няколко стъпки, то нещата ще изглеждат по следния начин :

  1. Научете имената на всички основни позиции. Чувствайте се комфортно в тях и имайте идеи какво да очаквате в тези ситуации.

  2. Научете се да контролирате егото си. Свикнете с идеята, че ще ви побеждават по-напредналите ученици. Ако сте с по-големи размери и натурално атлетичен, тази стъпка ще е с огромна важност за развитието Ви нататък. Не бива до позволявате това, че на някоя от първите тренировки ще бъдете побеждаван от много по-слаби и леки от вас партнъори.

  3. Опитайте се да свикнете с „усещането” за Джу Джицу. Обърнете внимание на това как се движат по-напредналите и по какъв начин се използват теглото, баланса и силата.

  4. Изберете малък брой техники, които да правите постоянно за да Ви бъдат винаги под ръка. Съсредоточете се върху изграждането на солидна база. Тя ще бъде до вас във всеки един момент от вашето пътешествие.

Какво следва?

Както всяко ново нещо в живота ни Бразилското Джу джицу не прави изключение и изисква известно време, за да свикнем с него. След няколко тренировки обаче всички бариери и неоснователни притеснения се разсейват за да освободят място на доверието, комфорта и удовлетворението от заниманията – „дриловете“ и борбите.

 

С практиката идва и познанието, а познанието е ключът към правилното развитие не само в BJJ, но и в живота като цяло. Отделните техники стават ефективни, когато се изпълняват правилно и обезателно се прилагат в игра. Игрите или по-точно борбите са нашия възможно най-добър учител, защото дават безценен практически опит, който се придобива от практиката с различни опоненти. Свободните борби постоянно ни изправят срещу по-опитни, по-силни и по-бързи опоненти, които с лекота ни побеждават, но това е нормално и е единственият начин да напредваме - всеки в спорта е преминал през това. В началото никой не е наясно какво следва и как може да се предотврати потенциална атака. С времето ставаме бързи и ловки, защото вече знаем как. 

С времето всеки става по-труден опонент и може да побеждава новаците с лекота. Само за няколко месеца можете да добиете умения, които ще ви поставят в по-изгодни позиции от следващите влезли в залата за да се научат. Вие ще сте готови да помагате на тях и да ги побеждавате разбира се. Но най-важно е да не забравяме, че най-зенното не е победата, а пътя до нея и това какво следва. Осс!

Очаквайте продължение на темата и разяснения и препоръки относно следващите колани в Бразилското Джу джицу.

Още от Бойни спортове

Виж всички