Какво е Бразилско Джу Джицу?

Какво е Бразилско Джу Джицу?
Отговора на този въпрос със сигурност не е кратък и еднозначен. Това страхотно занимание, може спокойно да се определи като спорт, предизвикателство, забавление, социална дейност, философия, пътешествие, състезание, здравословен начин на живот и много, много други. За много от вас това име може да е познато, а за други, това може да е първата им среща с това изкуство.

Демонстрация на Бразилско Джу Джицу Видео

Феновете на смесените бойни изкуства (ММА) отлично знаят какво представлява този изискващ доста качества спорт. В това видео ясно можем да забележим паралелите между ММА и БДД, както и какъв е приносът на тази дисциплина, за да може днес феновете на бойните спортове да се наслаждават на невероятните сблъсъци, които ни предоставят бойни организации като UFC, Bellator и много други.

Кратка история на Бразилското Джу Джицу

Защо да изберем това бойно изкуство?

Създаваме тази поредица от интересни статии заради страхотните емоции, които ни предоставя този спорт. Силно се надяваме и ще работим за това повече хора да научат за Бразилското Джу Джицу и да се докоснат до неговата магия. Без капка съмнение можем да кажем, че този спорт променя хората и им помага да станат по-добри, по-силни, по-издържливи, по-спокойни, по-весели, и по-доволни от живота като цяло. В залата няма място за голямото его или за другата крайност - мрънкането. Тренировките протичат в приятелско настроение, стига да сте в правилното доджо и всеки е добре дошъл да научи или да сподели нещо ново. Такава е философията на този спорт - бъди смирен, забавлявай се и споделяй наученото.

Бразилското Джу Джицу става популярно и навлиза във всекидневието на много хора след първото UFC (Ultimate Fighting Championship) през 1993 година в Денвър, чиято идея е била да се организира турнир, в който да се определи кое бойно изкуство е най-доминантно при истински сблъсък. Тогава нашият спорт убедително печели и с тази невероятна победа навлиза така да се каже „в поп културата“. Следва лавинообразно развитие, а останалото е вече история.

Ползите от този изключително интересен спорт са познати на хората занимаващи се с бойни изкуства от доста време. Показател за това какви хора ценят това, което им дава спортът, е фактът, че дори компания като Google инвестира в здравето на своите работници, като им предоставя тренировки по Бразилско Джу Джицу. Наред със страхотните бонуси, медицинско обслужване, транспорт и други, в огромния им офис в Силиконовата долина (калифорния) - Googleplex се водят тренировки с инструктори по бойни изкуства. И това бъдете сигурни не е мода. Основната цел е да направят дългите и тежки работни дни по-поносими. Много от служителите понякога работят 16 часа дневно месеци наред. Тренировките по Бразилско Джу Джицу се водят от Milton Bastos от Института по бойни изкуства в Калифорния и идеята е служителите да се възползват от всички положителни аспекти на BJJ тренировките: самоотбрана, фитнес, намаляване на натрупания работен стрес, намаляване на теглото, социални контакти, създаване на приятелства и други полезни предимства. Някои хора ще си кажат - това е просто поредната страхотна идея и щом работи за служителите на глобална компания като Гугъл, тогава няма причина и Вие да не инкорпорирате този „подход” в ежедневието си. Истината обаче е че неволно или не, шефовете на Гугъл са направили един от най-великите подаръци на своите служители. Убедени сме в това.

Едва ли има някой, който може да разкрие всички плюсове на Бразилското Джу Джицу в една статия. Това е обширна тема, която си струва да бъде разглеждана от различни ъгли и гледни точки. Поради този факт, апелираме да следите рубриката ни, която ще ви помогне да бъдете запознати както с Бразилското Джу Джицу и неговата форма без кимоно - Граплинга, така и със Смесените бойни изкуства, където на високо ниво без Джу Джицу сте просто обречени и ви чакат тежки разочарования.

Човек никога няма да забрави първата си BJJ тренировка и по-точно страхотното чувство след като излезе от залата. В следващото видео Ви предоставяме интересната история за „запознанството” на Ед О‘нийл с Бразилското Джу Джицу. Един от актьорите, които сме сигурни, че всички ние помним от участието му в сериала „Женени с деца”. Малко хора знаят, че този човек е черен колан по Бразилско Джу Джицу и е един от хората, помогнали много за промотирането на спорта, като междувременно инвестира 16 години за да получи черния си колан и 20 години общо тренировъчен опит зад гърба си.

Как Ед Онийл започва да практикува Бразилско Джу Джицу

За незапознатите ще е от сериозен интерес това как протича една тренировка и какво трябва да знаете при първото си посещение в залата за BJJ.

Залата за BJJ е място както за тренировки, така и за социални контакти и забавление. Въпреки това има няколко важни правила, които е важно да се спазват заради с цел да се подобри качеството на вашето изкарване:

1)      Хигиена – това е контактен спорт и на практика дистанцията е равна на нула. За това личната хигиена на всеки трябва да е на високо ниво. Пазете ходилата си чисти и ходете в залата само с джапанки. Ако се разхождате из залата боси има голяма вероятност да ви изгонят.

2)      Облекло – без ципове, копчета и аксесоари. По време на тренировката всички твърди и остри детайли могат да причинят нараняване. Облечете се с чист екип и вземете резервна тениска - тренировките са интензивни и ще се потите обилно.

3) Всяка зала(доджо) може да има определени изисквания. Не е зле да се запознаете с тях преди да вземете активно участие в тренировъчния процес. Елементарно запитване до ръководителите на клуба ще ви даде нужната информация, като така ще избегнете „зоната на неизвестното” и ще добиете точна представа за това какво се изисква от вас.

Как протичат тренировките по Бразилско Джу Джицу?

Обичайно заниманията започват с поздрав между треньорите и трениращите. В 99% от случаите тренировките започват с така наречените animal drills. На пръв поглед някои от упражненията изглеждат като опит да оплетеш и разплетеш едновременно крака и ръце докато правиш кълбо настрани. Истината е, че всичко изглежда сложно само до момента, в който не започнеш да го правиш и след един два опита нещата се получават. Това само по себе си е показателно за този спорт. Много често отстрани човек не забелязва детайлите, та дори и голямата картинка. Това е едно от бойните изкуства, които без човек да тренира няма как да има представа какво точно гледа и кой надделява в схватката. Важно е да слушате треньорите – това ще ви спести много време и сили. В началото е нормално да сте леко напрегнати, защото много от движенията са нови за вас и мозъкът ви ще се съпротивлява докато не го накарате да постави тялото ви в нужното положение. Изключително често ще се случва да правите основни грешки, които са естествени реакции на тялото, но трябва да бъдат отучени и заменени с правилно позициониране. Това се прави с цел да се избегне неволното допускане на елементарни неправилни навици, които ще ви докарат само проблеми нататък. Опитайте се да бъдете максимално отпуснати за да позволите на тялото си да се движи свободно, без излишно напрежение. Не задържайте дъха си и поддържайте нормалното си дишане за да не се напрягате допълнително. Едно от най-важните неща е да споменем, че никой не очаква от човек на първа тренировка да доказва каквото и да е. Влизате с цел да се научите, ако не беше така въобще нямаше да сте там. Треньорите и по-опитните от Вас знаят това и ще ви помагат по вашия път. Няма нужда да мислите, че трябва да се докажете с нещо на някого отначало. Този начин на процедиране може единствено да Ви накара да се отчаяте рано или да си докарате някоя нежелана контузия. Всичко останало е въпрос на практика и повторения – с времето движенията стават по-изчистени и изискват все по-малко усилие.

Следва демонстрация на техники и детайлно обяснение. Опитайте се да не се разсейвате и слушайте треньора – това ще ви спести много време и сили. Понякога, особено в началото, ще е трудно да се концентрирате върху всички детайли, но колкото повече вникнете толкова по-добре за вас и за партньора, с който ще изпълнявате техниката. Имайте предвид, че пратньорите се сменят често и ще попаднете, както на напреднали, така и на начинаещи. Всеки един от трениращите партнира и пази човека насреща -  от вас се очаква същото. Със сигурност някои техники ще са ви лесни, а други ще ви се сторят сложни – нормално е ако има нещо неясно да се обърнете към треньора. Добре е да знаете, че всичко е въпрос на повторения и вникване в детайлите. По-добре да питате отколкото да се хабите с грешни движения.

В края на всяка тренировка се провежда спаринг или т.нар. “roll”– първо по условие зададено от треньора, a след това и в свободна форма.

Кратки демонстративни преборвания и показно какво е Бразилско Джу Джицу

   Борбите по условие ви дават възможност да отработите конкретна техника с няколко различни партньори. Свободните борби са изключително важни и в началото ще ви поставят пред изпитание. Важно е да участвате, но ако чувствате голяма умора е по-разумно първия път да пропуснете, за да гледате.  

Тренировката завършва с поздрав между всички трениращи, а след това има възможност за допълнителни „рол-ове“ за по-свежите или просто приятелска раздумка на края на деня. Хората, които са били в залата, знаят за какво говоря. С други думи, ако желаете да останете още малко сте винаги добре дошли. Там ще намерите много нови приятели, хора като всички вас – с нормални професии и ежедневие, които обаче искат заменят сивото ежедневие с цветно такова!

И така, с това ще завършим нашето първо включване от татамито. Очаквайте още много допълнителна и любопитна информация свързана не само с Джу Джицу и Граплинг, но и с ММА и въобще сцената на модерните бойни дисциплини само при нас – единствената рубрика за бойни спортове в България, направена от хора обичащи бойните спортове…за всички вас!

Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти