Основни позиции в Бразилското Джу Джицу: Гард

Основни позиции в Бразилското Джу Джицу: Гард

В тази рубрика ще Ви запознаем и ще разгледаме някои от основните позиции в Бразилското Джу Джицу и Граплинга. Всеки, който се интересува от BJJ или ММА трябва да умее да ги разпознава и да е наясно какви са плюсовете и минусите им. Следователно само след като сме инвестирали време в това начинание, можем да атакуваме правилно или да се защитим.

Бразилското Джу Джицу  е спорт, който е изключително богат в изучаването си на възможности за атака и защита от множество разнообразни позиции в които попадат трениращите. Най-основните от тях са - затворен гард, сайд контрол, маунт и бекмаунт.

Какво е  затвореният гард?

Затвореният гард е най-основната позиция в BJJ. Тази позиция ви позволява както да атакувате безопасно, така и да сте защитени от ключ и задушаване докато го правите. Първоначално позицията се усеща като доста неестествена и дори неудобна, но постепенно разбирате и усещате пълния и потенциал и многото капани, които тя предоставя за вашия опонент. Смята се, че в тази позиция имате  преимущество, когато сте отдолу поради невъзможността на човека отгоре да атакува директно. Разбира се, ситуацията е малко по-различна когато сте в ММА-среда и са позволени удари.

Основната цел на този който се намира в гарда, е да "премине" вашия гард и съответно да прогресира към по-удобна за него (и съответно по-неблагоприятна за вас)  позиция. Това може да се случи като той сам инициира отваряне т.нар. „разкъсване“ на гарда ви, или вие сте опитали атака, която по една или друга причина вашият опонент е осуетил.

Какво ви трябва за добър затворен гард?

Най-важното при затворения гард е добрият контрол, тъй като без него не бихте могли нито да атакувате своя опонент, нито да представлявате каквато и да е било заплаха за него. Механизиране на движенията до състояние на "автопилот" е ключово - техниките трябва да бъдат усвоите до такава степен, че да ги правите автоматично - без да се замисляте дори и за секунда. В повечето случаи атаките от гард са по свързани една с друга и бъркането им под каквато и да е било форма (било то грешка в тайминга, в контрола или в скоростта) може да ви коства много. Минат гард и съответно далеч по-неблагоприятна за вас позиция биха коствали много усилия, за да  възстановите отново до гард.

Клип на основни принципи от затворен гард

Клип с атаки от затворен гард

Какво да избягваме при затворения гард?

Безцелното стискане и хаотичните движения са най-сигурния начин да се провалите в играта си от гард. По този начин вие правите множество излишни движения, които не водят до нищо положително за вас.

Още на първата ми тренировка започнахме да учим основни техники от гард. Тъй като бях петнадесетгодишно момче с наднормено тегло и нулева физическа подготовка нямах друг избор освен да опитвам в игра това, което ми бяха показали като техники. Първите няколко месеца бяха плачевни. Всеки опит за атака беше осуетяван от опонентите ми с лекота. В един момент спрях да атакувам под каквато и да е било форма от гард. В последствие разбрах, че това е изключително голяма грешка и по този начин никой не печели нищо - нито аз, нито моят опонент. За абсолютно всяка техника и позиция трябва практика - критична маса часове, след които започват да се получават техниките. При някой може да отнеме месец, при друг два, три или повече. Истината е, че за да  се научите да правите една техника трябва да я упражните хиляда пъти , да я сбъркате още петстотин в игра, за да може да я прилагате ефективно и акуратно по време на борба, затова опитвайте, рискувайте и не се притеснявайте да тупате дори и от по-начинаещи на тренировка!

Очаквайте продължението на темата за основните позиции в БДЖДЖ, където ще говорим за полагането на основите при други от важните позиции в спорта.

Още от Бойни спортове

Виж всички