Защо Джон Джоунс отказва да носи титлата си на неговите двубои

Защо Джон Джоунс отказва да носи титлата си на неговите двубои
Когато дойде моментът за UFC 182 през януари, когато Джон Джоунс ще защитава пояса си срещу Дейниъл Кормиер, не очаквайте някой от хората в ъгъла на шампиона да носят титлата в средна категория със себе си.

Никога не бих донесъл моя колан в клетката” – каза Джоунс пред репортери миналата седмица.

Каква може да е причината? През 2011г в UFC 128, тогавашният шампион бе Маурисио „Шогун” Руа. Именно от него, Джон Джоунс успя да вземе титлата и да стане най-младия шампион на федерацията. Преди техния двубой, братът на Маурисио – Мурило Руа, показа обстойно на публиката златния пояс в ъгъла на брат си.

Само един поглед е бил нужен на младия и притеснен Джоунс за да успокои нервите си и да се фокусира върху предстоящата задача – превръщането на пояса в свое притежание.

Когато се бих с Маурисио, брат му донесе колана в клетката” каза Джоунс. „И докато вече бях вътре, видях Мурило да го държи над брат си. Помня усещането в сърцето си, което ми казваше, че няма нещо което да се случи в октагона, за да ме накара да си тръгна оттам без този колан. Напомни ми защо и за какво съм там.”


Джоунс доминираше Руа, като накрая победи с технически нокаут този сериозен опонент в третия рунд на мача.

Гледах Маурисио, после видях колана и цялото ми притеснение изчезна. Всичко изчезна. Помислих си „Коланът е тук. Мога да го видя. Толкова е близо. Най-вероятно ще успея да се прибера с него!” След това усетих прилив на енергия и най-вероятно заради това той загуби този двубой. Този пояс, който успях да видя точно преди мача...ти го размахваше пред мен!”

Няма нужда да споменаваме даже, че в размените и нападките с Кормиер, имаше достатъчно психологически атаки и мисловни игри и от двете страни. Джоунс няма никакво намерение да даде на Дейниъл някакво психологическо предимсво преди схватката.

Шампионът даде и интересен пример за ситуацията - „За претендента, това да видиш златния колан точно преди мача е нещо като да изпиеш един галон вода преди да влезеш в пустинята.”

Видео от словестни размени между двамата главни участници в UFC 182


Още от Бойни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти