Гледай на живо

Очаквайте: "От дузпа в тъч" с Ради Здравков, Даниел Боримиров и Венци Стефанов

Ивет: Не е възможно да извадят атлетиката от олимпийската програма

Ивет: Не е възможно да извадят атлетиката от олимпийската програма

Ивет Лалова-Колио попадна сред най-добрите спортисти на България за поредна година, след като вчера беше обявена за №6 в класацията. Това лято 31-годишната софиянка завърши седма в най-силния финал в историята на 200 метра на световни първенства, а в полуфинала подобри личния си рекорд в дисциплината, след като спря хронометрите на 22.32 сек. Ето какво сподели Ивет в интервю за Sportal.bg минути след церемонията "Спортист на годината", в която престижното отличие извоюва друга атлетка - Габриела Петрова.

- Ивет, отново си сред най-добрите спортисти на България. Доволна ли си от изминалата година?

- Доволна съм, за мен това беше една прекрасна година, много различна, много щаслива в личен план. Това ми даде една невероятна амбиция и енергия, за да постигна един личен рекорд на пистата и да направя едно прекрасно представяне на Световното първенство в Пекин.

- Ти си Спортист №6 на България за изминалата година и сред тези, които не живеят в страната, но беше тук за церемонията. Какво е мнението ти за това, че организаторите взеха решение от миналата година да не награждават със статуетки спортистите от шесто до десето място. Не е ли това малко неуважително към вас?

- Аз не дойдох специално заради тази церемония, дойдох, за да видя най-близките си хора преди празниците. Може да се каже, че случайно съм тук. Не е хубаво, но аз не обръщам внимание на тези неща. Малко след моето неизлизане на сцената моята скъпа Габи Петрова стана Спортист на България за годината, така че какво значение има, че десето място не е излязло на сцената, когато имаме атлет на първо място, това е страхотно.

- Очакваше ли, че тя ще бъде избрана за №1?

- Признавам си, че не очаквах и това ме изненада изключително приятно. Много се радвам за нея.

- В година с допинг скандали в световната атлетика Габи е №1 в България, а в много други страни също атлетите обраха наградите. Остава ли атлетиката сред водещите спортове в световен мащаб?

- Атлетиката си е спорт №1. Колкото и скандали да има, колкото и да се говори, колкото и шум да се вдига, няма стадион с 90 000, които крещят неуморно. Атлетиката е спорт №1, колкото и скандали и неприятности да има. Нека да не обиждам другите спортове, за да не кажат после ние №2 ли сме, ще кажа, че не сме №1, но сме основата.

- Какво е мнението ти за идеята, която се прокрадна, атлетиката да бъде извадена от олимпийската програма, възможно ли е да се случи това?

- Не мисля, че е възможно. Ако се извади атлетиката и се вкара голф или танци на пилон, за какво живеем? Сигурно ще имаме много повече хора по стадионите за танци на пилон, но ще трябва да захвърлим шпайковете.

- 200 метра измести ли всички останали дисциплини от главата ти?

- Те вървят заедно, 100 помага много за 200 м. 200 м пък дава една издръжливост за 100 м и те са много свързани. Много трудно е да направиш много силен резултат в едната дисциплина, пък да не си добре в другата. Резултатът, който направих тази година на 200 м - там си направих лично постижение на 100 м, но с вятър. Никога досега не съм бягала 11.09 сек с над 1 метър насрещен вятър. За моите килограми и за начина, по който аз усещам вятъра, това говори спокойно за един резултат под 11 сек на 100 м. Двете дисциплини са неразривно свързани и ще трябва да продължа и с двете.

- Какво си пожелаваш за 2016 г.?

- Здраве - на мен и на всички мои колеги. Това, което правим може да бъде погледнато и като загубена кауза, но пък е любовта на живота ни. И докато ни носи щастие и ни дава една топлина и удовлетворение, трябва да продължаваме да го правим.

- Рио ли ще бъде твоята лебедова песен?

- Не знам, нали се прокраднаха някакви идеи за Лондон вече. Ще продължавам да бягам, докато това ми носи щастие. Бях много скептично настроена, имах трудни периоди и след това намерих отново едно щастие и една любов в атлетиката и смятам да се възползвам от това.

- А кога ще мислиш за деца?

- Аз винаги мисля за деца, часовникът тиктака, но и децата ще дойдат.  

Снимки: Емона Цончева, Sportal.bg

ФОТОГАЛЕРИЯ от Спортист на годината 2015 ТУК!!!

Още от Лека атлетика

Виж всички