Димо Тонев пред Sportal.bg: Крайно време беше волейболът да се върне на волейболистите

Волейболната легенда Димо Тонев даде специално интервю пред Sportal TV и Sportal.bg по всички актуални теми - спирането на първенството, влиянието на коронавируса над спорта, збора на Любо Ганев за президент на БФ Волейбол, за националния отбор и неговото бъдеще и за неговия бизнес.

За спирането на първенството

"Абсолютно логично се стигна до тази мярка. Както другите шампионати, спря и нашият. Нормално беше при обстоятелствата в държавата. На някои места казаха нулева година, на други решиха доиграване, но това ще е трудно, защото отборите ще бъдат с променени състави, някои от състезателите отиват в други отбори, други пък се отказват. Това ще е трудна мярка. Нулева година не ми се виждаше логично решение, защото отборите са изиграли на практика почти 90% от сезона. От друга гледна точка пък шампионата се доиграва с плейофи. Някои бяха съгласи, други не. Тези, които са вложили повече финансови ресурси, имаха амбиции шампионатът да се доигра. Но с оглед на всичко мисля, че най-правилното решение беше да се прекрати първенството и класирането да бъде определено като крайно".

За влиянието на коронавируса над спорта

"Спортът вече няма да бъде е същия. Светът няма да бъде същия. Трудно ще бъде на промишлеността да работи на оборотите, на които го правеше досега. За спонсорите също ще е трудно да дават пари за спорт. Прогнозирам, че някои отбори няма да ги има".

За избора на Любо Ганев

"Беше крайно време волейболът да се върне на волейболистите. Повече от 15 години, не знам колко точно, волейболът се управляваше от хора, които нямат никаква представа от спорта, а тези, които са си дали живота за волейбола бяха изтласкани настрани. Така че беше крайно време волейболът да е ръководен от волейболистите, от хора, които разбират и са били в големия волейбол. Разбира се, без помощта на финансисти и политици, ако щете, няма как да се развива този спорт.

В тези тежки обстоятелства, в които не може да се играе волейбол, е времето на ръководителите да правят планове и стратегии и да мислят за бъдещето. Сега организационно могат да се подготвят нещата, а не да чакаме пак в последния момент.

За националния отбор и неговото бъдеще

"В България се раждат талантливи деца и федерацията трябва да направи всичко възможно да ги развива по най-правилния начин. С качествена методика и правилно изграждане на тези състезатели. Има много волейболисти, които могат да бъдат включени в един разширен състав. Убеден съм, че през следващите години също ще имаме един много добър национален отбор. Диагоналът, който учи в Щатите Парапунов е идеална опция. Виско, интелигентно момче, играе с лява ръка. В шампионата има млади момчета, които имат качества като Светослав Иванов от Марек, още двама-трима от Добруджа. И в юношеските отбори има момчета, които при добро стечение на обстоятелствата, биха се развили. Потенциал за развитие на мъжкия отбор има"!

За неговия бизнес

"Още преди да бъде обявено извънредното положение затворих моя хотел в Боровец. Обикновено работим до края на март или до към 15 април. И сега в момента има идеални условия за ски, но обстоятелствата наложиха да предприема това решение. Освободих всички мои служители. Обикновено оставям няколко човека, които работят през летния сезон, защото хотелът ми работи целогодишно, но в сегашната ситуация това просто нямаше как да стане".
МИЛЕН ПЕЙЧЕВ
Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички