Петър Кънев: Трябва да се вземе моментното класиране за окончателно и да се сложи официален край

Петър Кънев: Трябва да се вземе моментното класиране за окончателно и да се сложи официален край

След петгодишно отсъствие Петър Кънев отново се завръща в ръководството на Българска федерация по волейбол, като бе избран в Управителния съвет на централата. Петър Кънев е Народен представител от 2013 година от квотата на БСП. В настоящето той е и председател на Парламентарната комисия по икономика и туризъм. 

До 2016 година Кънев бе вицепрезидент на БФВ, като в последната година преди оттеглянето му бе сред финансовите благодетели на женското първенство на България и председател на НВЛ-жени. Самият шампионат пък носеше името „Демакс+“, като от спонсори бе осигурен бюджет на стойност 100 000 лева.

На 31 март новият президент на БФВ Любо Ганев свиква първия УС, на който ще се решават важни въпроси за първенствата и бъдещето на волейбола.

УС на БФ Волейбол

Ето какво каза Петър Кънев в интервю за BGvolleyball.com преди УС във вторник:

Отново сте в управата на волейболната федерация. Как се стигна до вашето завръщане?

Получих покана от Любо Ганев и я приех. От 2004 до 2016 година бях в Управителния съвет на федерацията. Пет години наблюдавам волейбола отстрани. С Любо Ганев решихме, че мога отново да бъда полезен. Докато бях вицепрезидент на федерацията с гордост мога да кажа, че свърших доста работа - от привличане на финансови ресурси, осигуряване на автобус на федерацията, та дори до съдействие за зала „Христо Ботев“. Помогнал съм на много клубове в България, почти няма такъв, на който да не съм съдействал за нещо. Помогнах и на ВК ЦСКА да изплува  в критичен момент. Беше логично след промяната да се завърна. За мен е чест и удоволствие отново да работя за българския волейбол.

Какви ще бъдат вашите основни функции?

Най-вероятно логистика. Лобиране и работа с различните институции.

Преди години бяхте сред финансовите благодетели на женското първенство. Ще работите ли отново в тази насока?

Да, има такива планове. Но всичко по-нататък. Нека първо да мине Управителния съвет. Да се вземат основни решения за първенствата при мъжете и жените, както и за бъдещите формати.

Какво е вашето мнение за край на шампионатите в настоящата ситуация?

Смятам, че трябва да се вземе моментното класиране за окончателно и да се сложи официален край. Защото предизвикателството не е сега в условията на карантина, предизвикателството тепърва ни очаква наесен. Всичко това, което се случва сега, тепърва ще се отрази на всички клубове.

Доколко задаващата се криза ще се отрази на клубовете?

Смятам, че положението ще е доста зле. Ще има много проблеми за спорта и в частност за волейбола. Знаете, че много клубове очакват финансиране от общините. Но тепърва, при тези негативни обстоятелства общините ще преценяват къде да насочват финансите. Мога да кажа само, че не ни чакат добри времена.

Как ще излезем от това положение?

Със солидарност, взаимопомощ и повече тичане. Няма да е лесно, предстои упорита работа. Но до 1-2 години смятам, че ще успеем да стабилизираме финансово българския волейбол.

Още от Волейбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти