Силвано Пранди: Любо Ганев си остана все така интелигентен човек

Силвано Пранди: Любо Ганев си остана все така интелигентен човек
Силвано Пранди остава начело на България до 2022-а?
Силвано Пранди остава начело на България до 2022-а?

"Двама от опитните играчи на времето, Гуидо Де Луиджи и Лиано Петрели поискаха да говорят с мен след края на една тренировка и ми казаха следното: "Тренер, изглежда изисквате прекалено много от него.. може би трябва да го оставите и той ще прави доста точки за отбора". Въпросният играч е Любо Ганев. А треньорът - Силвано Пранди. В славната история на Кунео, "отношенията между Ганев и Пранди оправдаваха цената на билета", както се казва и както потвърди и Роберто Серниоти, един от важните асистенти в кариерата на Професора.

Силвано Пранди е роден през 1947-а в Сан Бенедето Белбо, бронзов медалист от Лос Анджелис′84 като селекционер на Италия, 4 пъти шампион на страната си начело на Торино, като с този клуб печели историческа Купа на европейските шампиони през 1980 г. Води Кунео в периодите 1993-1999 и 2005-2009.

Говори специално за Лоренцо Таначето от "Ла Стампа".

Отношенията ви с Ганев в славните години на Кунео бяха "шоу в шоуто". Споделяте ли това мнение?

Бях треньор на Любо Ганев две години, докато по време на първия му сезон в Кунео начело на тима бе бившия играч - Филип Блейн. С Ганев имахме много интересни отношения. Да, на моменти сме се карали, няма да отричам, но никога не сме имали сериозни търкания. Да кажем, че от моята гледна точка състезателят трябва да се държи като спортист. И ако това не се случва, се опитвам да се намеся, за да се опитам да корегирам несъответствията.

 

57 Общо събрание на БФВ

 

Тоест, няма съмнение, че сте имали, както ги наричахте вие, "цветущи разговори" по оста Пранди - Ганев.

Вижте, Любо беше и остана до ден-днешен много интелигентен човек. Като състезател мислеше предимно за сервиса и за атаката, докато аз като треньор изкисквах от играчите също така блок и защита. Да кажем, че той невинаги следваше моите указания. Но е вярно, че аз също научих доста от него. Като това да отстъпвам крачка назад в подобни ситуации.

Може би имате предвид онзи случай, в който Де Луиджи и Петрели ви помолиха да го оставите на спокойствие, за да може Кунео да печели мачовете си?

Точно така. 

Вие какво им отговорихте в тази ситуация?

Че имат право. И от тогава повече не съм давал конкретни указания на Любо на игрището.

Преди няколко дни Любо Ганев бе избран за президент на Българската федерация по волейбол.

Отношенията ми с Любо са отлични. Неслучайно, преди няколко години, когато все още бе само вицепрезидент на федерацията, именно той настояваше да поема националния отбор (впоследствие, достига до бронз от европейското през 2009-а и седмо място на световното първенство през 2010-а, б.а.). В началото на тази година отпаднахме на полуфинал по време на олимпийската квалификация, след като прескочихме много трудна група. Преди това играхме и срещу Бразилия по пътя към Олимпийските игри.

В края на 2020-а ще изтече моят договор. Когато приключи извънредното положение, сме се разбрали да се чуем и да обсъдим плановете. Имаме уговорка за периода до края на 2022-а година.

Колкото до извънредното положение заради коронавируса, Професоре, как се чувствате и къде се намирате в момента?

Със съпругата ми Рози решихме да останем в Шомон (малко градче във Франция на 250 км от Париж и на 600 от Кунео; през 2017 г. Силвано Пранди изведе местния волейболен тим до исторически дубъл във Франция: титла и купа, б.р.). Преживяваме нещо, което не може да се сравни с нищо в историята. Определено, подобно нещо липсваше в иначе богатото ми житие.

Как прекарвате всекидневието си?

Трябва да призная, че към този момент всичко е доста спокойно. Градчето също е спокойно. Има малка болница, но не ми е известно да има заразени с коронавирус пациенти. През по-голямата част от времето си стоим вкъщи и излизаме, за да си пазаруваме със съответните мерки за сигурност. И от време на време успявам да направя някоя и друга разходка или малко кросче.

Без никакъв волейбол?

Напротив. Да, не се играят мачове и всички знаем, че този сезон няма как да продължи, тъй като клубовете вече нямат достатъчно налични състезатели. Но аз съм постоянно в течение. Сега е време за трансфери и следя всичко, благодарение на "Волейметрикс", софтуер, който създаде преди 10 години едно момче от Бреша, който преди бе статистик, преди да се премести в Америка. Става въпрос за база данни от видео материали, която е много добре поддържана и богата на информация. Много е полезна.

Благодарим ви, Професоре. И за финал, наистина ли никога не сте имали сблъсъци с Ганев докато сте му бил треньор в Кунео?

Не, и с оглед на неговия ръст (2,10 м при тегло от 120-130 кг, б.р.) нямаше да ми е от полза. Шегата настрана, през 1995-а, когато трябваше да взема трудното решение да гласуваме доверие на поста диагонал на млад испанец (Рафа Паскуал, още едно откритие на Професора, б.р.), лично отидох при Любо в Германия, където се намираше по това време, за да му съобщя за намеренията ни.

Превод: Ивайло Пампулов,BGvolleyball.com

Последвайте каналите ни в:

Още от Волейбол

Виж всички