ЦСКА - София пак удари Левски и отдалечи "сините" от Европа

За втори пореден път в рамките на 20 дни ЦСКА-София победи Левски с два гола разлика. Тимът на Стамен Белчев удари с 3:1 “сините” в последното дерби за този сезон в efbet Лига, което бе от първия кръг на плейофите в първата шестица. “Червените” решиха всичко в мача още преди почивката, след като водеха с 3:0 още в 45-ата минута. Точни бяха Улаус Скаршем (24) Джонатан Линдсет (35) и Марселино Кареасо (45), които матираха противника. Резервата Асими Фадига вкара почетното попадение за 26-кратните шампиони в 62-ата минута.Това бе третият сблъсък между двата клуба през този сезон, като през есента срещата завърши 1:1, докато преди три седмици "червените" надвиха с 2:0 "сините". Тъжното е, че след като в първите два мача през сезона имаше по 30 000 зрители на трибуните, а този път публиката бе два пъти по-малко. Именно това е нещо, върху което трябва да разсъждават шефовете и на двата клуба.

ЦСКА-София се възползва от поредната доза подаръци в отбраната на "сините" в тези дербита, като до почивката имаше толкова комфортна преднина, че феновете им мечтаеха за тотален разгром и за рекордна победа, но пропуснаха тази отлична възможност.

Играчите на Левски, които удариха греда при резултата 0:0, се събудиха след почивката и създадоха повече положения за 15 минути, отколкото бяха създавали в предните няколко сблъсъка с противника. Това обаче не се оказа достатъчно, за да се спасят от поредната загуба срещу водещ отбор в елита през тази кампания, донасяйки ново голямо разочарование на привържениците си.

Звездата на победителите Фернандо Каранга пък не успя да вкара своя пети гол във вратата на Левски, но с глупавата си постъпка при решен мач, дразнейки противниковата публика след третото попадение с неприличен жест, ще пропусне най-важния мач за сезона - реваншът за Купата на България на стадион "Христо Ботев". Феновете със сини шалчета пък скандираха "Оставка" в края на първата част и настъпи напрежение в ложата на "сините" към ръководството. "Срам ни е да ви гледаме", пък бе транспарантът в Сектор "Б" след почивката, докато "Наско Сираков президент, президент" и подигравателното "Още, още" се пееше от феновете в червено.

От пристигането на Гриша Ганчев на стадион "Българска армия" това бе 11-и успех в родния елит от 26 мача срещу "сините", които останаха с едва четири победи през този период, докато останалите 11 мача са равенства.

Победата остави ЦСКА-София на второ място с 66 точки, докато Левски е едва пети с 54 точки и мач повече от четвъртия Локомотив (Пловдив), който има 55 точки, докато третият Черно море има осем точки повече от столичани и също е с мач по-малко. Така, четири кръга преди края на сезона, участието на тима от "Герена" в Европа се отдалечава все повече.

Наставникът на символичния домакин Стамен Белчев бе направил две промени в стартовите 11 от успеха с 3:2 над Арда в Кърджали в последния кръг на редовния сезон. Голмайсторът на "червените" Фернандо Каранга се завърна, като замени Тобиас Хайнц. Браян Кордоба пък смени Енес Махмутович и си партнираше в центъра на отбраната с Юрген Матай.

На вратата бе Густаво Бусато, а Тибо Виан, Браян Кордоба, Юрген Матай и Сейни Санянг бяха в защита. Амос Юга, Марселино Кареасо бяха опорни халфове, докато Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем и Матиас Фаетон действаха зад Фернандо Каранга.

Николай Костов, който имаше нужда най-накрая отборът му да победи един от големите си конкуренти, за да запази шансове за класиране в евротурнирите, направи две промени от успеха с 1:0 над Берое в последния кръг на редовния сезон. Келиан ван дер Каап и Фабио Лима започнаха вместо Партик-Габриел Галчев и Евертон Бала. Нидерландецът отново бе десен защитник, както бе и в предното дерби с "червените", докато бразилецът се завърна сред титулярите за първи път от 16 март.

Пламен Андреев бе вратар, а Ван дер Каап, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба и Цунами действаха в защита. Карлос Охене и Патрик Мислович бяха опорните халфове, докато Марин Петков, Фабио Лима и Джавад Ел Джемили помагаха на Рикардиньо.

Пред два пъти по-малко публика от дербито преди три седмици двубоят започна с по-активна игра на "сините". Сектор "Г" пък беше подготвил хореография, в която запалянковците пресъздадоха играта “Не се сърди, човече”, в която “червеното” човече блъска “синьото”.

В 16-ата минута гредата спаси "червените", след като Ел Джемали стреля и вратаря Бусато изби в лявата греда. Секунди по-късно Рикардиньо изпусна сам срещу вратаря на противника, като стреля в аут с левия крак.

Противно на случващото се на терена до този момент, гол падна във вратата на Пламен Андреев. Това се случи в 24-ата минута, когато Улас Скаршем бе точен. Линдсет изведе Сейни Санянг с хубаво подаване зад защитата, Лима изпусна левия защитник, който нахлу и центрира успоредно по земята, Кордоба изби от краката на Каранга, но топката попадна в Скаршем, който с левия крак стреля моментално и прати топката в мрежата на Андреев.

Попадението даде самочувствие на играчите на Белчев, които следващата минута пробваха нов удар на Линдсет, но Андреев изби над горната греда, като демонстрира, че не е достатъчно уверен в този период на кариерата си, като това се дължи и на треньора на отбора.

Левски тръгна да гони равенството и остави пространства в своята половина, което беше отлична новина за играчите на ЦСКА-София. В 35-ата минута Караесо изведе Скаршем от центъра, който напредна 40 метра, след което подаде към връхлитащия Линдсет, който прати топката в долния ляв ъгъл с удар от 11 метра. Това бе неговият втори гол във вратата на "сините" през този сезон, след като бе точен и през есента.

Попадението шокира играчите на Костов, които и без това не демонстрират характер от над половин година в тежките моменти, докато треньорът им се обърка още повече и играчите му в унисон с него направиха невероятен подарък на Караесо, което костваше и трето попадение във вратата на Андреев. Голът оприличава ситуацията в тима от стадион "Георги Аспарухов", където явно не се работи добре. Доказва го и детинската грешка на Лима, който изведе Кареасо сам срещу Андреев. Това се случи, след като бразилското крило бе останал последен човек при корнер на 26-кратните шампиони и опита да върне топката към своя вратар.

Така за първи път от 2013 година "сините" получиха три попадения в мач от ЦСКА през първото полувреме, когато в рамките на шест минути тимът на Стойчо Младенов вкара три гола и постигна победа с 3:0.Агитката на "червените" започна да скандира "Още, още, още" към своите играчи, както и "Наско Сираков президент, президент", предвид негодуването на колегите им от Сектор "Б" към легендата на клуба. В същото време привържениците на "сините" в Сектор "В" започнаха да скандират оставка към ръководството на своя тим в ложата над тях, където представителят на спонсора Лъчезар Петров бе обиждан и критикуван.

Каранга пък в типично негов стил отново раздразни публиката на Левски, както преди години, като направи знак все едно им реже главата, което му костваше жълт картон, който го вади от важния мач с Ботев (Пловдив) за Купата на България през седмицата. Бразилецът не бе доволен от решението на Кабаков и се прибра бесен на почивката.

Втората част започна с две промени в състава на Левски. Костов замени Димитров и Лима с Бала и Галчев. Това даде резултат, тъй като "сините" взеха инициативата и показаха желание да реагират. Все пак първата възможност бе за Каранга, нападателят се опита да прехвърли Андреев още в първите секунди, но без успех. След това последваха най-силните минути на левскарите от месеци.

Играчите в синьо създадоха няколко положения, но противниковият вратар Густаво Бусато няколко пъти се намеси добре. Първо Бала стреля, но Бусато спаси. Удар на Ел Джемали бе блокиран, а след това Цунами също стреля, а Бусато отново спаси, топката попадна в Мислович, който също пробва късмета си, а стражът пак запази вратата си. В тази ситуация Марин Петков и Санянг бяха на земята, тъй като секунди по-рано имаха тежък удар глава в глава. Левият защитник на "червените" бе откаран в болницата, докато юношата на "сините" бе заменен от Фадига.

В 55-ата минута Левски пропусна ново положение, като този път Де Нойер изби пред голлинията с глава. При последвалия корнер Ел Джемали стреля в далечния ъгъл, но Бусато отново изби.

Натискът даде резултат и в 61-ата минута Фадига върна един гол, след като засече от въздуха центриране на Цунами и прати топката в мрежата.

Публиката на Левски, която беше извадила транспарант: "Срам ни е да ви гледаме", започна да скандира и да се надява на мини чудо.

При последвалата атака ЦСКА-София стигна до ъглов удар, след който Каранга прати топката във вратата на Андреев, но гол нямаше, тъй като бразилецът бе в положение на засада. Оставащите минути силите на видимо не добре подготвения тим на Левски свършиха и отборът, който трябваше да търси втори гол, не го направи, докато "червените" контролираха мача и разчитаха на контраатака, докато топката бе повече в противника.

Чак в последните секунди Ел Джемали пропусна от няколко метра да вкара втори гол и да направи поражението по-почетно.

Попадението обаче нямаше да промени нищо в лагера на "сините", които вече имат девет загуби в първенството. Шест от тях са срещу отборите от първата шестица - две от Лудогорец (0:1, 1:5), две от ЦСКА-София (1:3, 0:2), по една от Локомотив (Пловдив) - (1:2) и Черно море (1:3), като интересното е, че два пъти не успяха да победят и Крумовград (2:2, 0:0), а към тях могат да се добавят и две поражения от ЦСКА 1948 (1:2, 0:1). Именно това Николай Костов и шефовете му трябва да анализират, тъй като от 11 мача срещу тимове от първата шестима имат едва два успеха на "Герена", едно равенство и шест поражения.

Победителите пък отново няма да бъдат шампиони на България, като трябва много да съжаляват за двете загуби от "смърфовете" - 1:2 и Пирин - 1:2 в началото на месеца, но победите над Левски са достатъчно сладки, за да радват цялата червена общност. Именно поради това отново футболисти и фенове, както бе преди няколко седмици, празнуваха след победата и се забавляваха. Сега феновете обаче искат успех в Пловдив, за да може ЦСКА-София да играе финал за Купата на България, където да търси трофей срещу хегемона Лудогорец, който има преднина от четири гола срещу Хебър преди реванша.

"Червените" обаче трябва да отстранят "канарчетата" преди това, след като загубиха първата среща с 0:1 в София, за да гарантират звезден завършек на сезона в България с финал между първите два отбора в първенството през последните години.

ЦСКА-СОФИЯ 3:1 ЛЕВСКИ1:0 Скаршем (25)2:0 Линдсет (35)3:0 Кареасо (45)3:1 Фадига (62)

ЦСКА-София: Густаво Бусато, Тибо Виан, Браян Кордоба, Юрген Матай, Сейни Санянг, Амос Юга, Марселино Кареасо, Джонатан Линдсет, Улаус Скаршем, Матиас Фаетон, Фернандо Каранга,

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев, Келиан ван дер Каап, Кристиан Димитров, Хосе Кордоба, Цунами, Карлос Охене, Патрик Мислович, Марин Петков, Фабио Лима, Джавад Ел Джемили, Рикардиньо

Още от БГ Футбол

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти