Големите разгроми в историята на снукъра

Сайтът на World Snooker Tour реши да припомни най-големите разгроми в историята на снукъра.

Стив Дейвис - Джон Парът 18:3 (финал на Световното първенство през 1989 година) 

Последният световен финал в кариерата на Дейвис всъщност предлага най-изразителната му победа. В модерната ера именно този резултат е най-разгромният, а едва за втори път финалът в “Крусибъл” е спечелен с една сесия по-малко. Дргуият случай пак бе с участие на Стив Дейвис, който победи с 18:6 Клиф Торнбърн през 1983 година. 

За да предложат някаква продукция на зрителите вместо последната сесия на финала, двамата играят демонстративно няколко фрейма. Впоследствие Дейвис е казвал, че е чувствал много повече напрежение заради голямата си преднина във финала. Именно за това той цени постижението си много високо. 

Джон Парът - Еди Чарлтън 10:0 (първи кръг в “Крусибъл” през 1992 година)

За първи път в историята на “Крусибъл” мач приключва “на нула”, а Парът изпусна само 219 точки през целия двубой. Естествено, тогава Джон е защитаващ титлата си, след като през 91-ва е победил Джими Уайт на финала. Това не означава, разбира се, че Парът е избегнал “проклятието на “Крусибъл”, като отпада на четвъртфиналите от Алън Макманъс.

Стивън Хендри - Джими Уайт 18:5 (финал в “Крусибъл” през 1993 година)

Това е вече третият случай на успех във финала на Световното с една сесия по-малко. Хендри унищожава Вихрушката и вдигна третата си световна титла и далеч най-убедителната в актива на великия шотландец. Следващата година двамата отново спорят за отличието в един от най-паметните мачове помежду им, като Хендри постига драматичен обрат за 18:17.  

Впоследствие пък Хендри е казвал, че именно триумфът с една сесия по-малко му е донесъл най-голяма наслада в кариерата. 

Джон Хигинс - Рони О’Съливан 9:2 (финал на Гран при през 2005 година)

Забележителното представяне на Джон Хигинс му носи рекорд като първия състезател, направил четири поредни сенчъри брейка в мач. Оттогава още петима души са постигали същото, но винаги ще се помни разгромът над Ракетата в актива на Вълшебника от Уишоу. И двамата се засипват с похвали след края на двубоя, като Рони казва, че никога не е виждал такова нещо.

Рони О’Съливан - Рики Уолдън 6:0 (четвъртфинал на “Мастърс” 2014) 

Само 58 минути са необходими на Гения от Чигуел за този му успех пред родна публика в Лонодон. О’Съливан постави рекорд с 556 поредни точки без отговор от съперника. “Това е най-доброто представяне в историята на турнира”, коментира тогава Кен Дохърти. Уолдън реализира само 39 точки в целия мач и после споделя, че никога не се е чувствал толкова безпомощен. Рони пък е състрадателен и обяснява, че много добре знае колко ужасно е да седиш като зрител по време на двубой.

Шон Мърфи - Луо Хонгао 10:0 (първи кръг в “Крусибъл” 2019) 

Шон Мърфи стана вторият играч в историята, който печели без загубен фрейм в “Крусибъл”, а нищо не предвещаваше такъв резултат, ако се погледнат представянията му дотогава през 2019-а. Това бе и първият му ранкинг осминафинал за миналата година, като добави и топ брейк от 138 точки. Луо пък постави антирекорд за точки в един мач в “Крусибъл” - само 89.

Нийл Робъртсън - Жоу Юелон 9:0 (финал на Европейския мастърс 2019/2020)

Робъртсън стана първият играч, спечелил на нула ранкинг финал в такъв формат (9 от 17), а първите четири фрейма бяха взети на една визита от него. Нийл се извини на публиката, задето не могла да види кой знае колко снукър през въпросната вечер.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти