Доменикали: Формула 1 няма да спира политическите изяви на пилотите

Главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали заяви, че спортът няма да спира политическите изяви на пилотите, въпреки решението на ФИА. В края на миналата година Международната автомобилна федерация обяви, че ще ограничи политическите изяви на пилотите по време на състезателните уикенди.

ФИА ограничава политическите изяви на пилотите
ФИА ограничава политическите изяви на пилотите

Това решение на ФИА бе оправдано с олимпийската харта, която призовава за пълен неутралитет от страна на спортните организации в света.

Президентът на ФИА защити ограничаването на свободния изказ в моторните спортове
Президентът на ФИА защити ограничаването на свободния изказ в моторните спортове

„Формула 1 никога няма да заглуши никого – каза Доменикали пред The Guardian. – Всеки иска да каже нещо и те имат платформата да кажат каквото искат по правилния начин. Позицията на нашия спорт дава страхотни възможности, тъй като става все по-глобален, мултикултурен и многоценен.

„Ние имаме 20 пилота, 10 отбора и множество спонсори, които имат различни идеи и виждания. Не мога да кажа кой е прав и кой не, но според мен е правилно ние да им дадем платформата да изкажат своите мнения.

„Ние няма да променяме позицията на спорта в това отношение. Нашата позиция е, че всеки трябва да има възможността да казвам каквото иска, но без агресия и обиди, а с уважение“, каза още Доманикали.

Ботас: ФИА иска да ни контролира
Ботас: ФИА иска да ни контролира

Това различно становище на Формула 1 представлява поредната капка на напрежение по оста ФИА – Формула 1. Не е тайна, че позицията на Формула 1 относно разширяването на стартовата решетка е напълно обратната на тази на ФИА. Миналата седмица Централата стартира процедурата по търсене на нови тимове, докато във Формула 1 не са много отворени към тази идея.

Фетел също коментира забраната за политически изяви на пилотите във Формула 1
Фетел също коментира забраната за политически изяви на пилотите във Формула 1

През последните седмици дори се появиха спекулации, че шефовете на отборите във Формула 1, както и собствениците на спорта в лицето на Либърти медия искат да сменят президента на ФИА Мохамед бин Сулайем, тъй като са недоволни от начина, по който дубаецът ръководи световния моторспорт.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти