Президентът на ФИА защити ограничаването на свободния изказ в моторните спортове

Президентът на ФИА защити ограничаването на свободния изказ в моторните спортове

Състезателите не бива да използват предоставената им от Международната автомобилна федерация (ФИА) платформа за лични цели и послания, заяви президентът на организацията Мохамед Бин Сулайем, цитиран от агенция Reuters.

От следващия сезон състезателите от Формула 1 ще се нуждаят от писмено разрешение от ФИА, за да отправят послания по "политическа, религиозна и персонална тематика". Това е вписано в обновения Международен спортен кодекс.

ФИА ограничава политическите изяви на пилотите
ФИА ограничава политическите изяви на пилотите

"Нашата организация иска да гради мостове, но спортът трябва да бъде използван само като средство за постигане на мир. Не искаме ФИА да бъде използвана като платформа за отправяне на персонални послания", заяви той пред репортери днес.

"Правим ли това, ще се отклоним от спорта. Какво правят пилотите най-добре? Състезават се. Те изкарват пари от това шоу, в което те са звездите. Никой не ги спира, но има и други платформи за отправяне на лични послания. Те са добре дошли да споделят намеренията си с ФИА и да минат през процеса на одобрение."

Бившите шампиони Люис Хамилтън и Себастиан Фетел са гласните лидери на пилотския състав на Формула 1, когато става въпрос за такива послания. Британецът от години говори в защита на човешките права и срещу дискриминацията, докато германецът неведнъж се противопостави на суровите закони и негативното отношение към LGBTQ+ обществото.

Бин Сулайем отхвърли твърденията, че ФИА иска да запуши устите на пилотите и заяви, че организацията иска да "изчисти и подобри" спорта.

"И аз имам собствени възгледи, но това не означава, че ще използвам ФИА като платформа, за да ги разпространявам. ФИА трябва да бъде неутрална. Ако правилото бъде нарушено, ще получиш това, което получаваш и за превишена скорост в питлейна", добави Бин Сулайем.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти