И шефовете на отбори във Формула 1 срещу президента на ФИА

Шефовете на отбори във Формула 1 също са на мнение, че президентът на ФИА Мохамед бин Сулайем не трябва да запази поста си. Бившият рали пилот е начело на ФИА от края на 2021, но успя да създаде няколко напрегнати ситуации и да отвори война с влиятелни фигури - най-вече с шефовете на Формула 1. Бин Сулайем демонстрира на Формула 1, че ФИА има сериозен контрол над спорта, след като с лекота отложи увеличаването на броя спринтове състезания за предстоящия сезон, а преди дни вбеси шефовете на световния шампионат, като коментира, че цена от 20 милиарда долара за него е твърде висока.

“Всички са на мнение, че Бин Сулайем трябва да се махне. Това е общото мнение”, това заяви шеф на отбор от Формула 1 пред ВВС, който обаче е предпочел да остане анонимен.

Преди дни се появи информация, че босовете на Формула 1 обмислят начин как да махнат Бин Сулайем от поста му, но реално погледнато нямат такава възможност.

ФИА официално стартира процеса по търсене на нови отбори във Формула 1
ФИА официално стартира процеса по търсене на нови отбори във Формула 1

Шефовете на тимовете във Формула 1 пък най-много се дразнят на откритата подкрепа, която Бин Сулайем демонстрира на кандидатурата на Андрети-Кадилак за влизане в спорта, като участието на нов отбор ще намали приходите на съществуващите тимове от парите, които те получават от ФОМ. Отделно от това, тази седмица беше изваден сексистки цитат на Бин Сулайем от 2001 година, който се оказа, че е отвратил всички шефове на отбори в световния шампионат.

Либърти Медия иска да махне президента на ФИА?
Либърти Медия иска да махне президента на ФИА?

Друг шеф на отбор във Формула 1, също пожелал анонимност, прогнозира пред ВВС, че в най-скоро трябва да очакваме “зрелищен сблъсък” между Бин Сулайем и главния изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали. Италианецът коментира преди време, че Формула 1 няма нужда от тима на Майкъл Андрети, но след включването в играта на Дженеръл Мотърс и Кадилак, не е коментирал публично темата.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти