ФИА официално стартира процеса по търсене на нови отбори във Формула 1

Международната автомобилна федерация (ФИА) официално стартира процедурата за кандидатстване за място на стартовата решетка във Формула 1 от страна на нови отбори.

От ФИА обявиха, че одобрените заявки ще бъдат максимум две, като всеки нов отбор ще може да си избере в коя година да стартира своето участие в световния шампион. Това ще може да се случи най-рано през 2025 година, а най-късно през 2027. В случая най-логично изглежда новите тимове да стартират своето участие от 2026 година, тъй като тогава ще бъдат въведени и изцяло новите технически правила за шаситата, аеродинамиката и двигателите. 

За да бъде одобрена дадена заявика, то тя трябва да отговаря на осем отделни точки, включително и петгодишен план за устойчив бизнес. Други точки са опит от други серии на най-високо ниво, както и разбира се как включването на даден отбор ще се отрази на имиджа на Формула 1.

Крайният срок за подаване на заявки за участие във Формула 1 е 30 април 2023 година, а решението за това кои кандидатура са одобрени и кои не се очаква до 30 юни тази година.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти