ФИА ограничава политическите изяви на пилотите

ФИА ограничава политическите изяви на пилотите

ФИА въвежда забрана за “политически, религиозни или лични” изказвания без предварително одобрение от страна на федерацията. Ограничението е предвидено в Международния спортен кодекс на ФИА, който влиза в сила от началото на 2023 година и обхваща всички автомобилни надпревари под шапката на ФИА, включително и Формула 1.

Забраната е предвидена в нов член - 12.2.1, като идеята е, че пилотите не трябва да нарушават неутралността, зад която застава ФИА, като изключението е, че тези изказвания или демонстрации могат да бъдат направени, ако има предварително писмено разрешение.

7-кратният световен шампион Люис Хамилтън е символът на политическите демонстрации във Формула 1 в последните години, като през последния сезон много активен в това направление беше и 4-кратният световен шампион Себастиан Фетел.

През 2020 Хамилтън се качи на подиума след финала на Гран При на Тоскана с фланелка с надпис “Арестувайте полицаите, които убиха Бриона Тейлър”, а на гърба й имаше снимка на Бриона и надпис: “Кажете името й”. Бриона Тейлър е американка, която беше убита от полицията в дома й по време на разследване на случай за разпространение на наркотици.

Хамилтън с по-голяма заплата от Верстапен
Хамилтън с по-голяма заплата от Верстапен

Все още не е ясна мотивацията за вкарването на това ограничение в кодекса, но през годините ФИА е показала, че се опитва да държи под контрол подобни изяви, не само на пилотите. Досега рекордната глоба - 5 милиона долара, е за огранизаторите на Гран При на Турция през 2006, които решиха, че е уместно Мехмет Али Талат - тогавашният президент на Турската република в Северен Кипър, да награди победителя. Проблемът е, че тази “република” е призната само от Турция.

В новия кодекс влиза още едно ограничение - отборите в моторните спортове нямат право да наемат президента на ФИА и вицепрезидента на ФИА, отговарящ за спорта в срок от 6 месеца, след като те са освободили постовете си във федерацията.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти