Ботас: ФИА иска да ни контролира

Ботас: ФИА иска да ни контролира

Пилотът на Алфа Ромео Валтери Ботас коментира въведената от страна на Международната автомобилна федерация (ФИА) забрана за политически изказвания и демонстрации от страна на пилотите във всички световни шампионати, без предварително одобрение. Според финландеца това ясно показва, че ФИА иска напълно да контролира пилотите.

ФИА ограничава политическите изяви на пилотите
ФИА ограничава политическите изяви на пилотите

„Лично аз не харесвам политиката. Аз харесвам да правя това, което обичам, а именно да се състезавам. Не трябва обаче да забравяме, че политиката е много важна част от днешния обществен живот.

„Аз мисля, че Формула 1 свърши страхотна работа, обръщайки внимание на някои много важни проблеми, за които някои пилоти бяха много гласни (предимно Люис Хамилтън и Себастиан Фетел). Аз не разбирам защо те искат да ни контролират. Вярвам, че ние трябва да имаме свободата да говорим за каквото си искаме. Поне аз така виждам нещата, но да видим какво ще се случи“, заяви Ботас по време на „Състезанието на шампионите“ в Швеция през изминалия уикенд, където участва още и Фетел.

Президентът на ФИА защити ограничаването на свободния изказ в моторните спортове
Президентът на ФИА защити ограничаването на свободния изказ в моторните спортове

От ФИА оправдаха своето решение с олимпийската харта, която призовава за политически неутралитет от страна на спортните организации в света. Изпълнителният директор на Макларън Зак Браун също защити това решение на ФИА, казвайки, че „ФИА и Формула 1 имат пълното право да решават какво поведение е приемливо в хода на състезателните уикенди“.

Снимки: Gettyimages

Още от Моторни спортове

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти