Голяма драма в Бразилия! Ривър Плейт чака Бока във финала на Либертадорес

Невероятна драма в Порто Алегре прати Ривър Плейт на финал в Копа Либертадорес за 2018 година. Аржентинският колос детронира шампиона Гремио (2017) след обрат с 2:1 пред невярващите погледи на около 55 000 фенове на "Арена Гремио", които изпаднаха в шок след победния гол от дузпа в 95-ата минута на "милионерите". Тимът от Буенос Айрес, който загуби с 0:1 първата среща на "Монументал", беше аут от турнира в 81-ата минута, когато губеше с два гола, тъй като Лео Гомеш в 36-ата минута бе дал предимство на бразилците.

Колумбиецът Рафаел Боре изравни с глава в 82-ата минута (

след мача домакините имаха претенции за игра с ръка на нападателя)

, а Гонсало Мартинес прати Ривър и милионите му фенове в екстаз след точно изпълнена дузпа в 95-ата минута. Големият успех гарантира на "червено-белите" втори финал за последните четири години и общо за шести път в историята на този гранд. 11-метровият наказателен удар бе отсъден с ВАР, като срещата беше прекратена за 6-7 минути, а за играта си с ръка резервата Бресан беше изгонен след втори жълт картон.

Решението на уругвайския рефер Адрес Куня естествено беше бурно оспорвано от домакините, които бяха на крачка да стигнат до втори пореден финал в най-престижния турнир на континента Южна Америка,

продължавайки да мечтаят за дублиране на Либертадорес

, нещо което не е правено от 2001 година ( Бока Хуниорс - 2000, 2001) и изравнявайки постижението на сънародниците си от Сао Пауло (1992, 1993) и Сантос (1962, 1963), които са единствените бразилски клубове с два поредни триумфа в Копа Либертадорес.

За първи път в историята има възможност двата колоса на Аржентина Бока Хуниорс и Ривър Плейт да спорят във финала на най-важния турнир в Южното полукълбо. "Генуезците" излизат тази нощ също в Бразилия срещу Палмейрас, като

имат преднина от два гола след успеха с 2:0 на "Бомбонера" отпреди седмица

.

Лидерът в Бразилия обаче разчита, че на "Арена Палестра" ще съумее да постигне пълен обрат, за да стигне до първи финал от 2000 година, когато загуби именно от Бока.

Марсело Гаярдо и момчетата му пък очакват с нетърпения да разберат своя съперник във финала, докато празнуват голямата победа в Порто Алегре.

Освен това Ривър Плейт продължава да мечтае и за требъл, след като изостава на седем точки от Расинг в Аржентина, но има и мач по-малко, а също така е на полуфинал за Купата на страна, в която триумфира през последните два сезона.

Ривър Плейт беше оставил титулярите на почиват през уикенда, за да могат да излязат с най-доброто и да разчитат на легендарен мач

, за да се класират напред. Момчетата на Гаярдо, който беше наказан и гледа мача от трибуните, напълно нормално още от първата минута тръгнаха в атака, а Боре пропусна да върне гола на Мишел от първата среща още в 90-ата секунда. Удар на Понсио беше избит от вратаря в 10-ата минута, а изстрел отдалеч на Паласио не попадна в целта. Нов хубав удар на Паласио в 28-ата минута мина на сантиметри от гредата на домакините, които разчитаха през първата част да бъдат компактни и да не допускат противника пред своята врата.

В 36-ата минута, както през първата среща, Гремио поведе след корнер. Този път топката беше избита лошо от защитата на аржентинците, а Лео Гомеш от 17 метра матира Армани с първото си попадение в турнира. Футболистите на Ривър се хвърлиха в атака, като създадоха опасности, но без резултат.

След капитана Понсио, който се контузи и бе заменен в 24-ата минута от Перес, Фернандес също получи травма и Мартинес влезе на негово място още на почивката.

Двата гола преднина даваха спокойствие на "трикольор", които играеха по-добре и търсеха да довършат своя съперник, който имаше нужда само от обрат, за да продължи.

Армани трябваше да се намесва веднъж, а в средата втората част националният вратар на "гаучосите" отново бе герой. Той спря резервата Евертон, който тръгна от центъра сам срещу него, но стражът парира изстрела му с десния крак.

Този пропуск се оказа решаващ, тъй като гостите имаха късмет да стигнат до изравнителен гол в 82-ата минута, когато Боре засече центриране на Мартинес от фаул с глава, вкарвайки за 1:1.

Няколко минути по-късно третата резерва Скосо, който замени друг контузил се играч Кинтеро, стреля, а топката се отби в ръката на Бресан. Реферът разгледа внимателно ситуацията на повторение, след което взе своето решение - дузпа за Ривър, втори жълт картон и съответно червен за Бресан. Десетката на гостите беше безпогрешен в 95-ата минута с втория си гол в турнира и прати в екстаз "милионерите", които задържаха преднината си в 13-минутното продължение и са на шести финал. Грандът от Буенос Айрес повтори постижението си от последния си триумф в турнира през 2015 година, когато отстъпи с 0:1 на Крузейро в първата среща от четвъртфиналите, а след това спечели с 3:0 в Бело Оризонте и се класира на полуфинал.

36-кратният шампион на Аржентина има три триумфа в Либертадорес - 1986 г., 1996 г., и 2015 година, а през 1966 г., и 1976 г., губи финалите.

Интересното е, че точно преди година Ривър излетя на полуфинала в турнира след полемика с ВАР. Тогава "червено-белите" спечелиха първия полуфинал с 1:0 над Ланус, а

при резултат 2:0 във втората среща и обща преднина от 3:0, не получиха чиста дузпа, а с ВАР бе дадена такава на Ланус, след която "граната" постигна исторически обрат с 4:2 и се класира на първи финал

с Гремио.

Първият финал е на 7 ноември, а реваншът на 28 ноември. При положение, че Суперкласико ще е битката за трофея, "милионерите" ще имат предимството да играят втората среща на "Монументал". При положение, че играчите на Луиш Фелипе Сколари се класират, тогава другата седмица ще гостуват в Буенос Айрес на Ривър Плейт.

ГРЕМИО - РИВЪР ПЛЕЙТ 1:2 (1:0 в първата среща, общ резултат 2:2)1:0 Гомес (36)1:1 Боре (82)1:2 Мартинес (95-дузпа)

ФОТОГАЛЕРИЯ НА МАЧА

Още от Футбол свят

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти