Треньорът на Рони О’Съливан за новия подход към снукъра

Треньорът на Рони О’Съливан Стив Фийни, основател на иновативния метод SightRight, говори за същината на прийомите, които прилага в заниманията със снукър играчите и за това какво може да допринесе за играта на Ракетата. SightRight придоби гласност през 2015 година, когато Стюърт Бингам преобърна кариерата си и на 39-годишна възраст стана световен шампион, а впоследствие подобен ренесанс направи и Марк Уилямс, триумфирал в “Крусибъл” през 2018-а. Идеята на SightRight e да се контролира погледа при прицелването по правилен начин и играчите да се съсредоточат върху центъра на визуалната си линия, а не неусетно да гледат над нея. Този метод става все по-популярен и Рони О’Съливан е най-новото попълнение в отбора SightRight.“Когато се прицелваш от идеалната позиция за поглед върху топките, тогава можеш да приложиш най-добрата техника за изпълнение на удара. Все едно да ви подам пистолет, за да стреляте, но вече да съм го заредил, да съм го насочил и той да не се движи, а вие само да трябва да натиснете спусъка. Ако натиснете спусъка правилно, намирате целта. Мога да преценя дали един играч ще изпълни добре удара само с наблюдение върху начина, по който гледа топките.

Рони много харесва този метод. Той видя как се развиха кариерите на Марк Уилямс и Бингам преди това. Най-добрите в спорта не искат да изостават в нито едно отношение от конкуренцията. Ако моята работа с Рони ще го задържи на топ ниво по-дълго, ще съм щастлив. Хората се питат защо на Рони ще му трябва промяна в играта? Защото той иска да продължава да печели и му харесва да опита метод, който е доказан, че работи.

Не е лесно да кажеш на доказани професионалисти, че правят нещо грешно. Шон Мърфи беше шокиран, когато му показах (след загубения финал от Бингам през 2015-а), че правилната линия на погледа за прицелване е много далече от неговата. Това е революционен тренировъчен метод и един по един съмняващите се в него изчезват. Марк Уилямс също се съмняваше в ефекта, но скоро започна да разбира, че всичко е напълно реално и не може да се игнорира.

Да, Марк Алън се отказа от този метод и се съмнява в него, но едно е само да пробваш, а друго е да работиш с мен за определен период от време. Просто има хора, които не искат да излизат от зоната си на комфорт и правят едно и също нещо, дори да не постигат резултати, но са доволни. Който иска да печели обаче, ще е отворен към нещо различно и към някаква промяна. Естествено, играчът трябва да притежава основни технически способности.

В близките 2-3 години ще имам близо 1000 треньори по снукър и голф. Работили сме с професионалисти в дартса, имаме планове за баскетбол, крикет и дори футбол. Миналата година работихме с нападател от Чемпиъншип.

Осъзнавам, че имам все още много критици в снукъра и резултатите на Рони О’Съливан ще изиграят голяма роля за реномето ми. Ясно е, че целта е шестата му световна титла”, обяснява Фийни за “Индипендънт”.

“Първо те игнорират, после ти се присмиват, после те атакуват и после печелиш”, завършва философски треньорът.

Още от Снукър

Виж всички

Водещи Новини

Видео акценти